SECTORUL GUVERNAMENTAL SI CEL NEGUVERNAMENTAL VOR COOPERA IN IMPLEMENTAREA INSTITUTIEI MEDIERII



Procuratura General (PG) si Institutul de Reforme Penale (IRP) vor coopera in vederea implementarii institutiei medierii in cauzele penale. Un acord in acest sens a fost semnat marti, 11 martie, transmite Info-Prim Neo cu referire la Serviciul de presa al Procuraturii. Acordul urmareste stabilirea de legaturi durabile ale sectorului guvernamental si neguvernamental in domeniul reformarii sistemului de justitie penala prin implementarea alternativelor la detentie, in conformitate cu standardele si practicile universale si europene. Partile s-au angajat sa se informeze reciproc in domeniul justitiei restaurative, sa stabileasca mecanismul de transmitere de catre procuror serviciului de mediere a cauzelor pasibile, sa desfasoare programe pentru reformarea sistemului justitiei penale.

Medierea implica suportarea unor cheltuieli financiare minime, reducand esential numarul cazurilor de incarcerare a persoanelor culpabile de savarsi rea unor infractiuni usoare sau mai putin grave, a declarat cu ocazia semnarii acordului procurorul general al R. Moldova, Valeriu Gurbulea.

Potrivit directorului IRP, Igor Dolea, abordarea infractionalitatii din perspectiva justitiei restaurative incurajeaza participarea activa a victimei si a infractorului la procedurile penale, fapt ce contribuie la asigurarea echitatii si sigurantei in comunitate.

Acordul a intrat in vigoare la data semnarii lui.

Medierea est un dialog care ofera victimei si infractorului posibilitatea de a decide asupra solutionarii conflictului aparut in urma comiterii infractiunii. Medierea poate fi desfasurata pe toata perioada urmariri penale pana la retragerea judecatorului in camera de deliberare.

www.info-prim.md