BUNASTAREA FAMILIILOR RAMASE ACASA IN PROCESUL MIGRATIEI



SUNT NECESARE EFORTURI MAI MARI PENTRU A ASIGURA BUNASTAREA FAMILIILOR RAMASE ACASA IN PROCESUL MIGRATIEI

8 MARTIE - ZIUA INTERNATIONALA A FEMEILOR

Nr. 1/2008

GENEVA - €žAtentia sporita acordata migratiei in siguranta a oamenilor in lumea globalizata si eforturile mai mari de promovare a drepturilor muncitorilor migranti nu sunt insotite sistematic de interventii menite sa asigure securitatea si bunastarea familiilor ce au ramas acasa", declara Organizatiei Internationale pentru Migratie astazi cand sarbatorim Ziua Internationala a Femeilor.

€žTarile de origine sunt din ce in ce mai dependente de remitentele semnificative oferite de catre migranti si considera muncitorii lor de peste hotare ca fiind de o valoare considerabila pentru dezvoltarea economiei lor. Totusi, pentru sotii /sotiile si copiii ramasi acasa, absenta unuia din parinti de la activitatile de zi cu zi a familiei cauzeaza probleme sociale si economice deosebite. Toate acestea de cele mai multe ori au fost trecute cu vederea la elaborarea politicilor de migratie si dezvoltare," a estimat Ndioro Ndiaye, Vice Directorul General al OIM.

Remitentele internationale trimise tarilor in curs de dezvoltare, ce au constituit aproximativ 240 miliarde dolari SUA in anul 2007, adeseori sunt venitul principal al familiei care le primeste si, de obicei, sunt utilizate pentru acoperirea cheltuielilor zilnice, inclusiv pentru achitarea taxelor si taxelor scolare. Cu toate acestea, absenta de lunga durata a unuia dintre parinti poate submina insusi obiectivul ce a dus initial la migratie - imbunatatirea posibilitatilor de viitor ale familiei.

Studiile realizate cu participarea familiilor muncitorilor fara calificare  sau semi-calificati din tarile de origine ne arata ca gestionarea  unei gospodarii de catre un singur stapan, de obicei, presupune o crestere semnificativa a volumului de lucru si responsabilitatilor.

In timp ce pentru femei acesta poate fi un mijloc de imputernicire, reintoarcerea sotului adeseori presupune reasumarea unui rol traditional.

Cercetarile efectuate de catre OIM in unele tari asiatice au demonstrat ca sotiile ramase acasa sufera din cauza incidentei sporite a problemelor de sanatate cauzate de depresie, singuratate si oboseala. In plus, femeile si fetele sunt mai vulnerabile la abuzurile sexuale din partea barbatilor membri ai unor gospodarii mai extinse sau din comunitate.

In Banglades, unde Banca Mondiala a estimat ca remitentele au redus rata saraciei pe cap de locuitor cu sase puncte procentuale, un sondaj realizat de OIM in randul familiilor muncitorilor de peste hotare a descoperit ca mamele au observat schimbari in comportamentul fiilor lor. Acest fapt a fost in mare parte atribuit lipsei unui model de rol masculin in familie.

Cercetarile OIM din alte tari asiatice sustin acest fapt prin evidentierea abandonului scolar; cautarea unei imagini a tatalui /mamei si abuzul de stupefiante  fiind unele dintre problemele cu care se confrunta copiii afectati de migratia parintilor.

Femeile migrante, care reprezinta aproape 50% din aproximativ 200 milioane de migranti internationali in lume, la moment se pot confrunta, de asemenea,  cu probleme de genul alcoolismului, infidelitate conjugala sau violenta la reintoarcerea acasa, din partea sotilor ce nu au reusit sa faca fata responsabilitatilor si singuratatii din timpul despartirii sau schimbarii statutului lor din cap de familie in principalul ingrijitor al familiei.

€žTrebuie implementate programe speciale pentru familiile migrantilor in mod asemanator celui in care autoritatile, societatea civila si organizatiile internationale incearca sa se ocupe de migratia fortei de  munca, migratia ilegala si traficul de fiinte umane," a declarat Ndiaye. €žInterventiile trebuie sa fie variate, pentru a aborda un sir vast de probleme si trebuie integrate in politicile nationale de migratie si dezvoltare."

Acestea includ o protectie mai buna a femeilor migrante in tarile de destinatie, care sunt platite mult mai putin decat barbatii si care adeseori muncesc in sectoare nereglementate, cum ar fi munca la domiciliu sau in agricultura.

Neachitarea salariilor sau incalcarea grava a contractelor poate avea un impact major asupra bunastarii familiilor dependente de remitente.

Sunt necesare si interventii cu destinatie mai exacta, orientate spre scolarizarea copiilor emigrantilor, oferirea sustinerii parintesti, pentru a micsora vulnerabilitatea copiilor si crearea grupurilor de sustinere a muncitorilor migranti in regiunile unde emigratia este intensa. Toate acestea vor oferi un glas social  si  economic colectiv si de imputernicire sotilor /sotiilor ramasi acasa, precum si vor reprezenta un grup de oameni care contribuie considerabil la economia tarii lor prin intermediul remitentelor.

Si mai important este faptul ca instruirea, menita sa imbunatateasca abilitatile sotilor /sotiilor de gestionare financiara, nu numai ca va oferi noi aptitudini de obtinere a veniturilor, ci si vor ajuta familiilor sa fie mai putin dependente de veniturile din remitente, care ar putea fi folosite in acest caz pentru investitii de lunga durata.

Programele de reintegrare pentru migrantii ce se reintorc in tara sunt, de asemenea, foarte importante pentru a asigura nu numai restabilirea lor economica cu succes in sanul comunitatii dupa mai multi ani de absenta, ci si integrarea lor sociala.

€žAsigurarea migrantilor reveniti cu locuri de munca si oportunitati de castigare a mijloacelor de trai la reintoarcerea acasa, precum si informarea lor despre acest lucru, transforma migratia intr-o afacere rentabila atat pentru familie, cat si pentru societate in intregime," a adaugat Ndiaye.

 

 

Rodica Okani

Public Information/Media Assistant

 IOM Mission to Moldova

36/1, Ciuflea str., off 14

MD 2001 Chisinau, Moldova

Tel: +373 22 23 29 40 (ext.131)

Fax: +373 22 23 28 62

mob: +373 69643031

www.iom.md

 

 MANAGING MIGRATION FOR THE BENEFIT OF ALL