MEDIEREA - FORMA DE SOLUTIONARE A CONFLICTELOR



Seminar de Mediere in Donduseni.jpgUnul din obiectivele de baza al proiectului €žAplicarea metodelor alternative de solutionare a conflictelor in comunitatile rurale" sustinut financiar de ambasada Statelor Unite ale Americii si implementat in regiunea Donduseni este largirea arealului de activitate ele lui si implicarea in activitatile de solutionare a conflictelor si a altor localitati, in special din raioanele de nord ale Republicii.

In acest contecst, echipa de implementare a proiectului, coordonatorul de proiect Nemtev Alexandru si consiltantul proiectului Serdesniuc Aurel au participat pe data de 26 februarie la un seminar organizat de  OO €žCentrul teritorial Extensiune NGO"  din o. Ocnita la tema  €žMedierea - forma de solutionare a conflictelor". In calitate de participanti la acest seminar au fost invitati arbitrii Judecatii arbitrale de pe lingo OO €žCTE NGO" din Ocnita, reprezentanti ai autoritatilor publice locale, membri ONG si alte ramuri ai societatii civile.

Seminarul a fost deschis de catre dl Alexandr Cernei, Directir Executiv a OO €žCTE NGO"  Ocnita. Apoi cuvintul a luat dna Olga Popovschaia, presedintele Judecatii arbitrale. Ambii au felicitat publicul cu posibilitatea de a participa la acest seminar si au mentionat ca odata cu introducerea metodelor democratice in sistemul judiciar al tarii noastre sint folosite noi cai de solutionare a litigiilor. Una din ele este medierea.

Seminarul  s-a desfasurat sub conducerea d-nei Kyra Buchko, specialist in mediere din SUA si d-lui Alexandru Nemtev, cordonatorului de proiect  €žAplicarea metodelor alternative de solutionare a conflictelor in comunitatile rurale". Pe parcursul  zilei de lucru participantii s-au familiarizat cu istoria dezvoltarii si aspectele aplicarii medierii atit in SUA cit si in Moldova, au studiat tipurile de conflicte si strategii de dezvoltare ale lor, au participat la diferite jocuri de roluri in cadrul carora au fost inscenate rezolvarea problemelor prin mediere. La acest seminar in calitate de moderator a mai fost implicat un specialist din domeniul medierii de la Institutul de reforme penale din Chisinau Olga Lunev. La sfirsitul seminarului dumneaiei  impreuna cu Alexandru Nemtev au adus exemple de cazuri  solutionate recent prin mediere si au daruit organizatiei un set de literatura pe tema €žmedierii".

 

Sursa: DemocracyGrantsMoldova@yahoogroups.com