Dezvoltarea capacitatii societatii civile in consolidarea parteneriatului cu autoritatile locale



Realizarea vizitei de studiu in cadrul proiectului €žDezvoltarea capacitatii societatii civile in consolidarea parteneriatului cu autoritatile publice locale"

In cadrul proiectului €žDezvoltarea capacitatii societatii civile in consolidarea parteneriatului cu autoritatile publice locale", sustinut de Institutul pentru o Societate Deschisa prin programul Est-Est: Parteneriat dincolo de Frontiere, in perioada 26-29 februarie 2008, la Chisinau au fost organizate o serie de intalniri a reprezentantilor societatii civile si a autoritatilor publice locale pe tematica implicarii cetatenesti in actul procesul decizional local.

Proiectul urmareste realizarea schimbului de experienta privind functionarea consiliilor consultative, intre reprezentantii administratiilor publice locale si ONG din Chisinau, Timisoara si Ivano-Frankovsk cu scopul incurajarii activismului social al organizatiilor locale si locuitorilor, pentru imbunatatirea capacitatii societatii civile de a promova buna guvernare la nivel local.

Actualul proiect continua demersurile de imbunatatre a relatiilor dintre Primarie si cetatenii din Chisinau, demersuri initiate in urma cu cativa ani, dar nefinalizate ca urmare a instabilitatii situatiei politice din acel moment.

In cadrul vizitei de studiu a fost realizata o sedinta de lucru cu primarul general al mun. Chisinau, sefii Directiilor Relatii Publice, Relatii Externe si Adminitratie Publica Locala. In cadrul intalnirii cu echipa proiectului, Primarul general, Dorin Chirtoaca, si-a declarat interesul  pentru constituirea de consilii de cartier in Chisinau. Ca un argument in acest sens, domnia sa a facut referire la Regulamentul privind asigurarea transparentei si intensificarea participarii cetatenilor la procesul decizional, adoptat recent de catre Consiliul Municipal Chisinau.

De asemenea fost realizate intalniri si mese rotunde cu reprezentantii Preturilor s. Centru, Botanica si Ciocana, unde au fost evidentiate problemele si deficientele in comunicarea cu cetateni la nivel local.

Echipa proiectului, compusa din Institutul de Rezolvare a Conflictelor  INRECO si Agentia Regionala "Comunitas" (Chisinau), Agentia pentru Informarea si Dezvoltarea Organizatiilor Neguvernamentale (Timisoara) si Asociatia de Dezvoltare Economica din Ivano-Frankovsk a vizitat si cateva ONG-uri din mun. Chisinau preocupate de democratia locala, respectiv Asociatia Proprietarilor de Locuintelor Pribatizate nr. 84 (s. Ciocana), Info Radio Sangera si Pro-Comunitate, unde au fost eaxminate modalitatile si tehnicile de implicare a cetatenilor in actul decizional local.

In baza vizitei de la Chisinau a fost reactualizate programele pentru vizitele de studiu de la Timisoara (martie 2008) si Ivano-Frankovsk (aprilie 2008), la care vor participa alesii locali, functionarii publici, ONG-urile din domeniul dezvoltarii comunitare din Chisinau. In luna mai 2008, la Chisinau va realizat un seminar international pe tematica Consiliilor Consultative de Cartier, prezentarea Ghidului Cetateanului, desfasurarea Conferintei de Incheiere a proiectului.

Pentru contact:
Veaceslav Gututui, director, Institutul de Rezolvare a Conflictelor INRECO
E-mail: inrecong@mail.md
Tel/fax 373 22 203464, 69335498

 



***
INRECO este o organizatie fondata cu scopul de a contribui la dezvoltarea social-economica a Republicii Moldova in contextul reintregirii teritoriale si integrarii europene prin realizarea programelor de dezvoltare a resurselor umane si solutionare a situatiilor de conflict, promovarea bunei guvernari.