Tinerii din Drepcăuți învață cum să scrie proiecte de dezvoltare comunitară!



Moldovan Youth for Development Association (MYDA) desfășoară un proiect de dezvoltare comunitară și instruire a tinerilor  ”Looking to Future” în satul Drepcăuți, raionul Briceni.

Proiectul este implementat cu suportul ambasadei Statelor Unite ale Americii în Moldova prin intermediul programului de granturi mici pentru susţinerea iniţiativelor democratice și în parteneriat cu Universitatea de Stat din Moldova.

Looking to Future” este un proiect destinat instruirii a 20 de tineri din satul Drepcăuți, Briceni în domeniul elaborării și implementării proiectelor.

În cadrul proiectului tinerii învață cum să scrie proiecte, realizarea cărora va duce la dezvoltarea comunității lor și la afirmarea tinerilor pe plan local. Cu ajutorul a diferite sesiuni de teambuilding, exerciții de schimbare a modului de abordare a problemei dar și sfaturi din partea trainerilor Vera Brașovschi și Aliona Apostu, participanții învață cum să prioritizeze problemele locale, cum să alcătuiască bugete de poiect dar și cum să formeze o echipă care va scrie proiecte pentru soluționarea problemelor comunitare existente și care va forma ulterior un centru de tineret local.

Principalele tematici ale training-urilor de care beneficiază tinerii în cadrul proiectului ”Looking to Future” sunt:

- ”Designul proiectelor și formarea grupei de inițiativă.
Ce este un proiect? Cum prioritizăm o problemă comunitară”
- ”Conceptul cererii de finanțare. Cum scriem o cerere de finanțare?
-  ”Managementul echipei. Managementul proiectului.”

Participanții se bucură și de consultare individuală din partea trainerilor proiectului dar și din partea echipei MYDA în domeniul scrierii proiectelor dar și în domenii adiacente.

Tinerii vor avea parte și de oaspeți (guest-speakeri) care le vor împărtăși din experiența lor și vor inspira și încuraja participanții la proiect să fie cât mai activi și să se implice cu mult curaj în activitățile extracurriculare.

În cadrul trainingurilor care se desfășoară în perioada 12-20 noiembrie tinerii vor alege din multiplele probleme comunitare identificate 4 probleme principale pentru soluționarea cărora vor elabora, în echipe,  câte un proiect.

După elaborarea acestora tinerii vor prezenta proiectele colegilor lor dar și administrației publice locale. Ulterior din aceste 4 proiecte reprezentanții ambasadei SUA vor selecta două cele mai bune proiecte, în sumă de 600$ fiecare care urmează să fie implementate în satul Drepcăuți.

Iată câteva din problemele identificate de tineri care au constituit tematica proiectelor lor:

  1. Dotarea cu inventar a sălii sportive din liceul teoretic Drepcăuți
  2. Amenajarea Complexului sportiv din Drepcăuți cu bănci și inventar
  3. Crearea unui loc public de comunicare și odihnă pentru cetățenii satului Drepcăuți.
  4. Iluminarea străzii principale din sat

Proiectul ”Looking to Future” este primul proiect ce se implementează în satul Drepcăuți în domeniul instruirii tinerilor la tema scrierii și realizării proiectelor.