PREVEDERILE CE TIN DE COMUNICAREA CU MASS-MEDIA LIMITEAZA DREPTUL LA LIBERA EXPRIMARE



Prevederea din Codul de conduita al functionarului public care stipuleaza ca €žin numele autoritatii publice, comunicarea cu mass-media se efectueaza numai de functionarul abilitat cu acest drept" limiteaza accesul la informatie si dreptul la libera exprimare, considera reprezentantii ONG-urilor de media din R. Moldova.

Directorul Centrului €žAcces-info", Vasile Spinei, a declarat pentru Info-Prim Neo ca aceasta prevedere este, probabil, unica in intreaga lume, pentru ca nu are nici un suport logic si juridic, nu-si gaseste loc nici in Constitutie si alte legi, nici in vreun act international. Articolul a fost creat pentru a include o prevedere stranie care limiteaza libertatea de exprimare a cetateanului. Daca si pana acum, spune Spinei, ziaristii capatau extrem de dificil anumite opinii si comentarii ale functionarilor, odata cu intrarea in vigoare a acestei legi, nu se stie daca se vor gasi functionari care vor dori s a riste propria piele pentru a exprima anumite opinii. Legea are drept scop combaterea coruptiei, dar pentru aceasta, ar trebui stimulata transparenta si accesul la informatie si nu invers, a conchis Spinei.



Directorul executiv al Asociatiei Presei Independente, Petru Macovei, considera ca prin aceasta prevedere Legislativul nu incurajeaza deloc colaborarea si deschiderea institutiilor publice. Prevederea nu va face decat sa ingreuneze munca jurnalistului, care si asa este destul de greu de profesat in conditiile din R. Moldova, or accesul la informatie este foarte greu de obtinut. Aceasta prevedere nu va duce decat la faptul ca populatia va fi mai putin informata, crede Macovei.

Presedintele Uniunii Jurnalistilor, Valeriu Saharneanu, crede ca odata cu punerea in aplicare a acestei Legi, toate institutiile vor deveni €žcetati care vor improsca cu stiri din care vom afla doar ceea ce doreste institutia". Este o prevedere care tinde spre ermetiz are, nu spre transparenta, a concluzionat el.

In opinia presedintelui Centrului de Investigatii Jurnalistice, Cornelia Cozonac, prevederea respectiva este una restrictiva, care incalca grav drepturile si libertatile omului, Constitutia R. Moldova si mai multe conventii internationale care garanteaza dreptul persoanei de a avea acces la orice informatie de interes public, la libertatea opiniei si exprimarii etc. Aceasta prevedere nu numai ca va ingradi accesul cetatenilor la informatie, dar va intimida functionarii, care, in virtutea altor legi sunt obligati sa ofere informatii de interes public. Prin urmare, aceste prevederi sunt in disonanta cu principiul transparentei si al libertatii presei, a concluzionat Cornelia Cozonac, citata de Info-Prim Neo.

 

www.info-prim.md