A FOST SEMNATA CARTA EUROPEANA A EGALITATIII PENTRU FEMEI SI BARBATI IN VIATA LOCALA



La 3 martie curent, in cadrul sedintei operative a Primariei Municipiului Chisinau, Primarul General, Dorin Chirtoaca a semnat Carta Europeana a Egalitatii pentru Femei si Barbati in Viata Locala. Semnarea acestui document a fost initiata de Centrul "Parteneriat pentru Dezvoltare" (CPD) - organizatie non-guvernamentala care promoveaza egalitatea de gen in Republica Moldova. Carta Europeana a Egalitatii pentru Femei si Barbati in Viata Locala a fost adoptata in mai 2006 de catre Consiliul European al Municipalitatilor si Regiunilor, cu suportul Comisiei Europene si se adreseaza guvernelor regionale si locale din Europa, care sunt invitate sa-l semneze, astfel, asumindu-si public si oficial, angajamentul civic privind promovarea principiului egalitatii femeilor si barbatilor si participarea femeilor la procese de luare a deciziilor.

Odata cu semnarea Cartei Europene, autoritatile publice locale ale Municipiului Chisinau se angajeaza public sa elaboreaze si sa implementeze un Plan de Actiune in domeniul egalitatii de sanse pentru femei si barbati. In acest sens, Planul de Actiune va contine reglementari privind promovarea egalitatii de gen si respectarea drepturilor femeilor si ale barbatilor, angajarea plenara in activitati si participarea egala in viata sociala. Astfel, Planul poate include prevederi asupra modului in care Municipalitatea va preveni discriminarea de gen, dezavantajarea multipla si violenta in baza de gen, va oferi servicii care vor raspunde nevoilor specifice ale femeilor si barbatilor, va adopta o abordarea sensibila la gen in ceea ce priveste iluminarea strazilor, reteaua de transport, cultura, agrement si sport, inclusiune sociala, planificare urbana, etc.

Carta Europeana a Egalitatii pentru Femei si Barbati in viata Locala a fost semnata de peste 15 capitale Europene precum Atena, Viena, Paris cit si de alte 500 de autoritati publice locale din intreaga Europa. Ea este un instrument prin care APL implementeaza de facto egalitatea de gen si promoveaza o abordare integratoare a genurilor umane.

Actiunea data este parte a unui proiect de colaborare cu Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare, cu suportul financiar al Fundatiei Soros-Moldova si al Institutului pentru o Societate Deschisa, New-York. La etapa initiala, CPD care va oferi consultanta si asistenta Municipalitatii Chisinau in elaborarea Planului de Actiune si realizarea activitatilor ulterioare.


Carta Europeana a Egalitatiii pentru Femei si Barbati in Viata Locala:

Varianta engleza
Varianta romana

 

Sursa: www.progen.md