IN CINCI LOCALITATI ALE MUNICIPIULUI CHISINAU VA FI APLICAT UN NOU MODEL DE PROTECTIE A COPILULUI



Pe parcursul a patru luni, din februarie si pana in mai curent, in cinci localitati ale municipiului Chisinau se va desfasura un proiect-pilot de aplicare a unui nou model de protectie a copilului, directionat spre dezvoltarea autonomiei Consiliilor locale pentru protectia drepturilor copilului (CLPDC), transmite Info-Prim Neo.

Un acord de colaborare in acest sens a fost semnat marti, 26 februarie, de catre Directia municipala pentru protectia drepturilor copilului, Reprezentanta din R. Moldova a Fundatiei elvetiene €žTerre des hommes" si primariile comunelor Ciorescu, Cruzesti, Budesti, Tohatin si a satului Ghidighici.

Baza acestui acord o constituie interventiile planificate in cadrul proiectului FACT (€žFii ajutor copiilor tarii"), implementat de catre Reprezentanta Fundatiei elvetiene €žTerre des hommes", Lozana, in parteneriat cu ONG €žSalvati copiii" Moldova, care isi propune reactivar ea si consolidarea CLPDC, instruirea membrilor acestora in identificarea si protejarea copiilor victime ale neglijarii parentale, abuzului, exploatarii si traficului.

Potrivit Violetei Teutu, coordonator local pentru oficiul FACT Chisinau, in cadrul proiectului-pilot in cele cinci comunitati va fi formata cate o unitate de protectie a copilului, formata din patru specialisti: asistent social, medic de familie, inspector de sector, psiholog sau director pentru educatie. De doua ori pe saptamana echipa de specialisti impreuna cu doi animatori va petrece activitati educative de grup cu copiii aflati in situatii de risc din comunitate.

€žTerre des hommes" va organiza in cadrul proiectului FACT cursuri de formare pentru membrii unitatilor si animatorii selectati de primarie si va monitoriza activitatea CLPDC. €žTerre des hommes" va rezerva un suport financiar in contravaloarea sumei de 1,5 mii USD, care va fi utilizat pentru asistenta ca zurilor selectate ale copiilor victime si familiilor lor si va contribui cu suma de 800 USD la echiparea incaperii pentru activitatile de grup. In baza acordului, Fundatia se obliga, totodata, sa asiste CLPDC si primariile in elaborarea planului de actiuni si a bugetului CLPDC, precum si sa sustina activitatile de atragere de fonduri pentru asigurarea continuitatii activitatilor.

 

www.info-prim.md