IN MOLDOVA VA ACTIVA PARLAMENTUL TINERILOR



Spicherul Marian Lupu a remarcat faptul ca initiativa in cauza va contribui la consolidarea dialogului social dintre clasa politica si tanara generatie din tara. In opinia lui, tinerii din R Moldova inca nu dispun de suficiente parghii pentru a influenta actul de luare a deciziilor, motiv pentru care, Parlamentul Tinerilor poate deveni un instrument eficient de participare a tinerilor in dirijarea afacerilor publice.

Presedintele Parlamentului si-a exprimat speranta ca etapa finala a acestui proiect va rezulta in mesaje si semnale ale tinerilor catre parlamentari si intreaga clasa politica din R Moldova, in vederea edificarii unei societati democratice in baza valorilo r europene. In acelasi timp, spicherul a mentionat ca este important ca mesajele tinerilor sa fie primite pozitiv de catre clasa politica.

Presedintele organizatiei obstesti €žInstitutului Tineretului Guvernator", Sergiu Bejenaru, a mentionat ca acesta este un proiect care se doreste a fi unul educativ, dar si promotor al spiritului participativ in viata publica din RM. Lansarea proiectului vine in contextul unei necesitati obiective de a promova tot mai insistent o educatie civica si politica adecvata. In cadrul acestuia, vor fi acumulate nu doar cunostinte dar si experiente practice. Va fi stimulat si dinamismul unei educatii civice si politice. Va fi organizata simularea procedurii parlamentare, care are drept obiectiv familiarizarea si aplicarea cunostintelor privind procesul de luare a deciziilor. El si-a exprimat speranta ca propunerile si solutiile tinerilor sa fie cu adevarat valorificate de deputati.

Alex Grigorievs, director de tara pe ntru Moldova al National Democratic Institute, a subliniat importanta promovarii implicarii active a tinerilor in viata politica si educarea tinerilor lideri in spiritul participarii active la gestionarea afacerilor publice.

Proiectul este derulat in comun de catre Parlamentul Republicii Moldova si organizatia neguvernamentala €žInstitutul Tineretului Guvernator", cu suportul National Democratic Institute si Asociatiei pentru Democratie Participativa €žADEPT".

Proiectul este destinat tinerilor din Republica Moldova cu varsta cuprinsa intre 18 - 25 de ani si va intruni un numar de 51 de participanti. Participantii se vor familiariza cu modul de constituire a Parlamentului, functionarea organelor de lucru ale Parlamentului, modalitatea de initiere si dezbatere a unei initiative legislative, etc. Tinerii vor lucra in fractiuni, comisii parlamentare si in sedinte in plen. Parlamentul va pune la dispozitia participantilor sali de lu cru, inclusiv sala de sedinte plenare a forului legiuitor. Selectarea participantilor va avea loc intre 25 februarie - 21 martie 2008, ulterior, persoanele selectate vor beneficia de seminare introductive privind organizarea si functionarea Parlamentului, sisteme si doctrine politice, precum si vor asista la o sedinta in plen a Parlamentului.

 

Sursa: Info-Prim Neo