Training de advocacy pentru Liderii Bisericilor din Republica Moldova



Combaterea traficului de persoane -  trainingul de advocacy

pentru Liderii Bisericilor din Republica Moldova, 25 - 27 Februarie 2008

 

Chisinau, 2008- Organizatia Internationala pentru Migratie (OIM), Misiunea in Republica Moldova in parteneriat cu Ajutorul Crestin din Moldova si Coalitia Interconfesionala pentru Prevenirea Traficului de Fiinte Umane va instrui in tehnici de advocacy personalul confesional.

Potrivit Organizatiei Internationale pentru Migratie (OIM Moldova), traficul de persoane continua sa ramina o problema la ordinea zilei pentru Republica Moldova.

In 2007, Centru de Reabilitare din Chisinau a acordat asistenta la 273 de noi victime ale traficului (295 cazuri in 2006; 265 cazuri in 2005). Data fiind natura ascunsa a tipului de infractiune si stigmatizarea victimelor de catre membrii comunitatii , este greu de stabilit numarul real al victimelor traficului. Cu toate acestea, OIM Moldova apreciaza remedierea treptata a situtiei in acest sens. In special trebuie sa mentionam, cooperarea intensa care are loc intre parteneri in zona de combatere a fenomenului traficului, precum si nivelul inalt de informare al actorilor sociali, ceea ce a dus la identificarea unui numar impresionant de cazuri de trafic din numarul mare de femei vulnerabile, care se afla in situatii de risc.

Gratie acestei Initiative Bisericesti, liderii religiosi au fost implicati cu succes in prevenirea traficului de persoane. Evenimentul care are loc astazi, se va concentra pe fortificarea rolului Bisericilor din Moldova in acest  domeniu. Sesiunile de lucru in cadrul acestui training vor oferi informatii privind aplicabilitatea tehnicilor de advocacy in lupta cu traficul de persoane. Preotii vor beneficia de experienta lui Torsten Moritz, expert in cadrul Comisiei Bisericilor pentru Migranti din Europa si al parintelui Savvas Michaelides de la Biserica Ortodoxa Rusa Sf. Stilian, Limassol, Cipru. Participantii vor capata indeminare in strategii de advocacy, avind drept suport Conventia Consiliului Europei privind lupta impotriva traficului de fiinte umane care a intrat in vigoare pe 1 Februarie 2008, incluzind si Moldova.

***

Rezultatele curente in cadrul Programului:

§  peste 700 de preoti si pastori au fost informati privind tehnicile de prevenire a traficului de persoane. De asemenea, au fost dotati cu materiale informationale (manuale si material video bazat pe marturiile victimelor traficului) etc;

§  Ziua Nationala a Rugaciunii a fost organizata pe 2 decembrie 2007, cu aceasta ocazie a fost editata o compilatie de predici relevante.

§  Si de la vorbe la fapte, un numar total de 18 proiecte comunitare sunt implementate in prezent in diferite raioane ale tarii.

                                                                                 ***

Din Coalitia Interconfesionala pentru Prevenirea Traficului de Persoane fac parte: Biserica Ortodoxa din Moldova cu ambele Patriarhii, Uniunea Bisericilor Crestine Evanghelice Baptiste si Biserica Evanghelica Luterana din Republica Moldova

Programul este implementat cu sustinerea financiara a Biroului pentru Populatie, Refugiati si Migratie (PRM) al Departamentului de Stat al SUA in cadrul Initiativei Presedintelui SUA pentru Combaterea Traficului de Persoane.

 

**************************************END**********************************

 

Pentru informatii suplimentare va rugam sa contactati Asistentul Media al OIM, Rodica Okani, ,  tel: 23 29 40 (ext. 131), e-mail: rokani@iom.int, www.iom.md