Comunicat de presa in legatura cu tensionarea de catre regimul de la Tiraspol a situatiei in regiune



Comitetul Helsinki pentru Drepturile Omului din Republica Moldova este alarmat de seria de actiuni intreprinse de catre regimul de la Tiraspol in scopul de a tensiona situatia in zona de securitate, din raioanele de est ale Republicii Moldova.

In noaptea de 13 mai 2007 regimul autoproclamat la Tiraspol a concentrat in mai multe localitati din raionul Dubasari, cateva sute de militieni si persoane in civil, care detin arme de foc. Grupuri inarmate ilegal au patruns in satul Corjevo si au arestat pe primarul satului - Valeriu Mitul si pe Iurie Cotofan - consilier al raionului Dubasari.

Un grup de cetateni, printre care si Presedintele raionului Dubasari, Grigore Policinschi a fost impiedicat sa mearga la ceremonia de inmormantare a fostului colaborator de politie a raionului Dubasari, capitan Oleg Gratii.

In pofida compromisului declarat anterior la Comisia Unificat de Control privind facilitarea circulatiei populatiei, au instalat "posturi" ad-hock, care nu sunt prevazute nici de legislatia Republicii Moldova nici de Comisia Unificata de Control. Aceste si alte(despre care va vom informa ulterior) actiuni unilaterale organizate de Smirnov si Antiufeev trezesc indignarea populatiei atat din Stanga cat si din dreapta Nistrului si sunt capabile sa destabilizeze situatia in regiune.

Fiind sesizati reprezentantii CUC au refuzat sa iasa la fata locului sub pretextul ca reprezentantii regimului autoproclamat de la Tiraspol si a Federatiei Ruse in aceasta comisie nu considera necesar de a se implica, desi incidentele au loc in zona de securitate.

De notat ca provocari similare, in aceiasi perioada au fost organizate de regimul separatist pro-rus din Abhazia, Republica Georgia, care deja s-au soldat cu victime.

Comitetul face apel catre Comisia Unificata de Control, catre autoritatile Republicii Moldova, a Federatiei Ruse, Ucrainei si OSCE de a intreprinde toate masurile pentru a stopa dezmatul gruparilor criminale care au uzurpat puterea in localitatile din Stanga Nistrului si de a nu admite pe viitor asemenea actiuni.

In acest context mentionam ca in conformitate cu Hotararea Curtii Europene a Drepturilor Omului pe cazul "Ilascu", raspunderea pentru respectarea drepturilor omului in Transistria ii revine Republicii Moldova, ca suveran al teritoriului si Federatiei Ruse, ale carei trupe armate sprijina si incuviinteaza actiunile neconstitutionale ale regimului autoproclamat

Stefan Uritu

 

Presedintele Comitetului