Comunicat de presa MET cu privire la Programul Work and Travel



Ministerul Educatiei si Tineretului, ca rezultat al consultarilor cu reprezentantii administratiilor institutiilor de invatamint, Ambasadei Statelor Unite in Republica Moldova, reprezentantii organizatiilor studentesti si de tineret, managerii companiilor Work and Travel in Moldova, companiile sponsor din SUA, a decis recomandarea asigurarii de catre institutiile de invatamint superior a conditiilor necesare pentru participarea studentilor la program in perioada 18 mai - 13 septembrie 2008.

Tinind cont in acest sens de importanta asigurarii integritatii procesului academic, MET recomanda institutiilor de invatamint organizarea si desfasurarea procesului educational pentru tinerii care urmeaza sa participe in program in asa fel incat acestia sa poata sustine examenele din sesiunea de vara pina la eventuala deplasare in SUA.

In acelasi context, MET a solicitat opinia studentilor cu privire la calitatea serviciilor oferite. MET, in baza informatiilor primite, constata cu regret ca la multe capitole calitatea serviciilor nu este nici pe departe la nivelul standardelor general acceptate. Studentii invoca costul ridicat al programului, multitudinea de contracte false emise, necorespunderea intelegerilor contractuale in privinta salariului, foarte des absenta unui loc de munca si gazda promisa. MET califica drept iresponsabil acest comportament al unor companii si intervine cu rugamintea catre toate companiile prestatoare de servicii Work and Travel de a lua atitudine in vederea asigurarii standardelor de calitate in prestarea serviciilor. MET va sesiza suplimentar Ambasada SUA si institutiile abilitate cu privire la cele mentionate.

MET va coopera strins si in continuare cu societatea civila, reperzentantii Ambasadei SUA, administratiilor de invatamint, inclusiv companiile din domeniu, in vederea asigurarii calitatii in serviciile prestate, care ar veni sa sporeasca securitatea tinerilor care participa in program si integritatea procesului academic.