ORGANIZATIILE DE APARARE A DREPTURILOR OMULUI RECOMANDA RASPANDIREA ACTIUNII STATUTULUI DE LA ROMA



Organizatiile de aparare a drepturilor omului saluta intrarea recenta in Parlament a proiectului de lege cu privire la ratificarea Statutului de la Roma al Curtii Penale Internationale (CPI) si solicita raspandirea actiunii acestuia pe intreg teritoriul R. Moldova, transmite Info-Prim Neo.

Intr-un comunicat de presa, organizatiile semnatare mentioneaza ca solicita excluderea din textul proiectului de lege a prevederilor conform caruia Statutul va fi aplicat doar pe teritoriul controlat efectiv de autoritatile R. Moldova. Ratificat in redactia actuala, Statutul de la Roma al CPI nu va actiona pe teritoriul malului stang al Nistrului.



 

Semnatarii considera ca in acest fel autoritatile RM vor crea conditii juridice pentru ca genocidul, crimele de razboi si crimele impotriva umanitatii savarsite in regiunea transnistreana sa ramana nepedepsite, iar criminalii, fie ei din regiune sau din alta parte a lumii, vor putea sa se ascunda pe teritori ul regiunii transnistrene.

Aparatorilor de drepturi ale omului nu le sunt clare intentiile autoritatilor Moldovei de a lasa o parte a teritoriului si locuitorii din regiune fara o protectie suplimentara oferita de Statutul de la Roma, mai ales ca raspunderea in fata Curtii o poarta persoane individuale, infractori, si nu statul ca subiect. Prin acest fapt CPI se deosebeste de Curtea Europeana a Drepturilor Omului, care condamna pentru incalcari statul si nu persoanele concrete, se mentioneaza in comunicat.

Comunicatul de presa este semnat de catre organizatiile Amnesty International Moldova, Centrul de Resurse pentru Drepturile Omului (CReDO), Centrul medical de reabilitare a victimelor torturii "Memoria", Juristii pentru Drepturile Omului, Promo-Lex, Societatea Internationala a Drepturilor Omului - Sectia din R. Moldova.

Anterior €žCoalitia pentru Curtea Penala Internationala", care intruneste peste 2,5 mii de organi zatii obstesti din toate colturile lumii, a indemnat autoritatile Moldovei sa ratifice Statutul de la Roma al CPI fara limitarea actiunii acestuia asupra teritoriului controlat al tarii.

R. Moldova a semnat Statutul de la Roma al CPI la 8 septembrie 2000. In primavara anului 2006, Ministerul Justitiei a pregatit proiectele de lege necesare pentru ratificarea Statutului de la Roma al CPI si ajustarea legislatiei nationale la cerintele Statutului. La 2 octombrie 2007 Curtea Constitutionala a RM, la sesizarea parvenita din partea Guvernului, a adoptat o hotarare cu privire la faptul ca prevederile Statutului de la Roma al CPI si Constitutia RM sunt compatibile. Proiectul de lege cu privire la ratificarea Statutului de la Roma al CPI, aprobat la 7 decembrie 2007 de catre Guvern, a intrat in Parlament la 29 ianuarie 2008 si a fost publicat pe site-ul Parlamentului la 11 februarie 2008.

 

www.info-prim.md