Serviciul Formare Integrare Profesionala lucreaza



La 12.12. 2007 a fost oficial lansat un nou proiect al Asociatiei de Educatie Civica €žViitorul ÃŽncepe Azi", finantat de Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare Moldova - Serviciul Formare-Integrare Profesionala. Dupa 2 luni de activitate avem deja realizari.Anul 2008 a fost deja marcat, in luna ianuarie, printr-o deosebita receptivitate si sustinere a agentilor economici din teritoriu, care, desi constientizeaza riscul angajarii in cimpul muncii a tinerilor din categoria vulnerabila, a tinerilor minori, nu au ezitat sa ofere sustinere in scopul reintegrarii lor sociale.

Alaturi de cei 2 agenti economici, care au inteles necesitatea sustinerii financiare a tinerilor in anul precedent - Alexandru Boicenco si Vasile Binzari, anul curent s-au alaturat oameni cu suflet mare, oferind locuri de munca pentru tinerii vulnerabili - Gheorghe Becu, Vasile Grosu, Zona Libera Economica.

Umar la umar suntem cu AOFM, din partea caruia avem o sustinere deosebita si o conlucrare fructuoasa.ÃŽn prima luna a anului 2008, am reusit sa plasam in cimpul muncii 4 tineri, dintre care 1-orfan, 3 - monoparentali, altii 5 urmind sa finiseze cursurile de profesionalizare atit in Chisinau cit si Ungheni.Desi colectarea de fonduri anii 2005-2006 a facut posibila instruirea tinerilor, in stransa colaborare cu AOFM si OIM, lipsa resurselor financiare directionate inspre profesionalizare era vadita.

Serviciul Formare-Integrare Profesionala este proiectul prin care segmentul instruire-integrare-profesionalizare-mediere pe piata muncii este acoperit. Astfel, specialistii Serviciului identifica, informeaza tinerii din categoria vulnerabila despre oportunitatile de angajare in cimpul muncii, locurile de munca vacante, si/sau cursurile de profesionalizare.Serviciul Formare-Integrare Profesionala a fost lansat ca o componenta a Centrului de Reintegrare Sociala a Tinerilor €žCREDO", creat cu suportul financiar al PNUD Moldova si USAID.

ÃŽn cadrul Centrului se acorda si se acorda asistenta profesionala tinerilor din familii social-vulnerabile, orfani, monoparentali, postinstitutionalizati. Iniial lipsea componenta instruirii/integrarii profesionale. Serviciul Formare Integrare Profesionala vine sa acopere segmentul deficil - angajarea in cimpul muncii si instruirea tinerilor din categoria social vulnerabila, inclusiv minori, astfel completind si amplificind serviciile acordate de Asociatia de Educatie Civica €žViitorul ÃŽncepe Azi".