Crimele de ură împotriva homosexualilor au ajuns și în Moldova



altHomosexualii din Moldova sunt lipsiți de comunicarea cu semenii săi. Cel mai des ei socializează pe internet. În spațiul cibernetic, Igor, un tânăr de 25 de ani, a făcut cunoștință cu un cuplu care pretindea că este format din gay.

După ce au servit băuturi alcoolice, Igor s-a trezit cu mâinile și cu picioarele legate în propria locuință. A observat că a rămas fără obiectele prețioase din casă, iar infractorii au șters toate urmele și au fugit, relatează tânărul de orientare homosexuală pentru portalul www.discriminare.md

În scurt timp, Igor a reușit să cheme Poliția, iar timp de un an anchetatorii au constatat că inculpații, care au rămas în libertate, provin din regiunea transnistreană. Ura față de homosexuali este alimentată de prejudecățile din societate și de lipsa de educație adecvată, crede Dorin, un alt tânăt gay care a fost agresat într-un club de noapte.

Peste o lună de la acest incident, tinerii au fost agresați din nou când au fost văzuți dansând într-o altă companie. Din motive de securitate , li s-a interzis să mai frecventeze clubul de noapte.

Astfel de cazuri rămân deocamdată nesoluționate în instanțele de judecată, din cauza tergiversării procesului de examinare. Experții în domeniul drepturilor omului cer autorităților să îmbunătățească legislația cu privire la sancționarea infracțiunilor comise din ură și să le înăsprească.

”Din câte cunosc, sistemul judecătoresc din Moldova nu a reușit să condamne crime comise din ură. Aceasta se întâmplă, din cauză că legislația are carențe la acest capitol. Nesoluționarea cazurilor de discriminare din societate poate avea efecte negative și poate provoca reacții de intoleranță sau de violență față de minorități. Aceasta demonstrează că avem o societate bazată pe excludere socială care încurajează marginalizarea minorităților. Iată de ce este important ca aceste situații să fie examinate corect”, a explicat Claude Cahn, consilierul ONU pentru drepturile omului.

Dezamăgirea, tristețea și suferința sunt stări emoționale prin care trece majoritatea părinților când află că… copilul lor este gay sau lesbiană. Acest lucru i s-a întâmplat și Veronicăi, o mamă care are doi feciori, dintre care unul este homosexual.

”Am citit întâmplător o scrisoare, care a fost la îndemână. Desigur, ca pe orice mamă, m-a interesat conținutul acesteia. Este mai ușor să-ți alungi copilul de acasă decât să-l înțelegi. Când iubești, poți să fii înțelegător. Cine altcineva dacă nu noi ne sprijinim copiii? Ei speră că părinții îi vor accepta. Noi i-am născut ca să-i creștem mari și să-i acceptăm așa cum sunt”, vorbește mama lui Boris.

alt

Artiom, un tânăr de 25 de ani, se consideră fericit pentru că este acceptat în totalitate de familie și nu se mai jenează să vorbeacă despre orientarea sa. Doar o inimă de mamă ar putea înțelege trăirile copilului când scrie într-un jurnal, care devine, la un moment dat, unicul prieten din viața sa.

Vestea că este gay a ajuns mai întâi la sora lui, Vlada, care se interesa de situația homosexualilor. Ea l-a susținut din start și i-a oferit dragostea de care avea nevoie, iar mai apoi l-a încurajat să le vorbească despre orientarea sa și părinților. ”Nu am avut nicio reacție, șoc emoțional sau isterie. Unicul lucru care mă preocupa era cum va face el față provocărilor din societatea noastră”, explică Vlada Zavadovschi, sora lui Artiom.

Acesta este motivul pentru care homosexualii din Moldova nu-și dezvăluie identitatea. Faptul că rămân închiși în propriul cerc de prieteni nu înseamnă că ei nu există. Minoritățile sexuale însă își ascund identitatea și nimeni nu poate spune cu certitudine dacă vor putea ieși din anonimat sau când va veni timpul să se bucure de aceleași drepturi.

Societatea moldovenească este intolerantă față de homosexuali. Cel puțin așa arată datele Barometrului de Opinie Publică. Potrivit sondajului, 85 la sută dintre moldoveni nu ar accepta ca homosexualii să locuiască în Republica Moldova, iar peste 90 la sută nu-și doresc să aibă vreun vecin cu o astfel de orientare.

Pentru a viziona reportajul video, accesați aici.