O ASOCIATIE OBSTEASCA SOLICITA REFERENDUM PENTRU REALEGEREA PRIMARULUI GENERAL DE CHISINAU



Asociatia Moldova MeaAsociatia obsteasca €žMoldova Mea" il avertizeaza pe primarul general al municipiului Chisinau ca va organiza un referendum privind realegerea primarului, daca pana la inceputul lunii iunie curent, dupa un an de la aflarea in functie, nu va intreprinde masuri concrete pentru rezolvarea situatiei din municipiul privind constructiile neautorizate, serviciile comunale, transportul, etc.

Presedintele organizatiei, Fiodor Ghelici, a declarat luni, 11 februarie, in cadrul unei conferinte de presa ca si-a pierdut rabdarea atunci cand a auzit ca Consiliul municipal Chisinau (CMC) si-a stabilit indemnizatii de 400 lei pentru fiecare zi de sedinta in plen. El spune ca multi dintre consilieri au in spate firme proprii si n-au rusine ca vor sa puna in buzunar atatia bani pentru spectacolele fara nici un rezultat, sustinute in ultimul an.

€žAceasta nu e Primarie, ci o societate cu raspundere limitata, pentru ca nimic nu se rezolva de catre consiliul si nici nu se stie cine si de cine este condus: unchiul de nepot, ori nepotul de unchi", a declarat Ghelici.

Presedintele asociatia €žMoldova Mea" spune ca si-a pus sperante ca va veni un primar nou, ca va incepe sa indrepte ceea ce au facut predecesorii sai, dar in rezultat s-a adeverit, chiar din primele zile de activitate, ca primarul a utilizat 68 mii lei numai pentru procurarea mobilei in camera sa de odihna de la Primarie. In acest context, Ghelici a spus ca €žMoldova Mea" a depus o solicitare catre CMC de a fi creata pe langa primarul general o comisie de revizie financiara, care ar raspunde pentru controlul banilor bugetari.

Fiodor Ghelici a mentionat ca s-a adresat in repetate randuri catre primar cu problemele pe care incearca sa le solutioneze in calitate de presedinte de organizatie obsteasca, dar ca in rezultat s-a ales doar cu privirea nepasatoare a primarului care i-a cerut sa-si puna problemele pe hartie pentru a fi examinate.

Am ajuns la concluzia ca nu avem nevoie de un politician sau de un preot la conducerea capitalei, ci de un primar care ar intelege ce inseamna gospodarirea elementara a orasului, a mai spus Fiodor Ghelici, citat de Info-Prim Neo.

In conformitate cu Codul electoral al R. Moldova, revocarea primarului prin referendum poate fi initiata in cazul in care acesta nu respecta interesele comunitatii locale, nu exercita in mod adecvat atributiile de ales local prevazute de lege, incalca normele morale si etice, fapte confirmate in modul stabilit. Data referendumului local se stabileste de catre Comisia Electorala Centrala, la propunerea consiliului satesc (comunal), de sector, orasenesc (municipal), raional sau a autoritatii reprezentative a unitatii administrativ-teritoriale cu statut special.

Info-Prim Neo