MASS-MEDIA NU ACORDA MULTA ATENTIE SUBIECTELOR LEGATE DE CORUPTIE



Mass-media din Republica Moldova nu acorda multa atentie subiectelor legate de coruptie si activitatilor anticoruptie - este una din concluziile primului raport trimestrial de monitorizare a mass-media, realizat de Centrul Independent de Jurnalism (CIJ) in cadrul proiectului €žReflectarea fenomenului coruptiei in mass-media".

 

Rezultatele monitorizarii a 15 mijloace de informare in masa releva ca, in perioada octombrie-decembrie 2007:

  • In total au fost publicate/difuzate 670 de materiale ce corespund tematicii monitorizarii. Aproape jumatate din acestea (48%) s-au referit la coruptie indirect, in contextul altor subiecte, sau doar au mentionat coruptia, printre altele.
  • Mass-media monitorizate s-au axat cel mai frecvent pe afirmatii/acuzatii de coruptie la adresa functionarilor, in special de rang inalt (30%). In general, afirmatiile/acuzatiile de coruptie nu au fost confirmate de organele de resort si nu au fost verificate de jurnalisti prin investigatii suplimentare.
  • Cazurile concrete de coruptie au fost vizate in circa 14% din materiale. In cele 93 de materiale de acest gen nu a fost vizat nici un functionar de rang inalt, care ar fi fost implicat in activitati corupte.
  • Majoritatea stirilor s-au bazat pe informatia oferita de surse oficiale in timpul evenimentelor de presa. Doar 29% din materiale au urmarit evolutia unor subiecte abordate anterior.
  • Atat presa scrisa, cat si cea electronica au evitat sa investigheze cazurile de coruptie, in perioada de referinta fiind publicate doar trei anchete reportericesti si sase analize cu elemente de investigatie.
  • Materialele controversate nu au prezentat intotdeauna parerea ambelor parti din conflict, iar atunci cand au citat ambele parti, acestora deseori nu le-a fost oferit spatiu egal pentru a-si exprima pozitia.
  • Programele anticoruptie implementate de autoritati sau de organizatii neguvernamentale au fost prezentate fara prea multe detalii sub forma unor relatari de la sedinte ale reprezentantilor autoritatilor centrale, conferinte, declaratii pentru presa sau alte evenimente.

In total au fost monitorizate 15 mass-media scrise si electronice, publice si private, nationale si regionale. Scopul monitorizarii rezida in evaluarea modului in care mass-media din Republica Moldova reflecta fenomenul coruptiei si programele de lupta cu coruptia si de a incuraja jurnalistii sa respecte standardele unui jurnalism echidistant si echilibrat.

 

Proiectul CIJ €žReflectarea fenomenului coruptiei in mass-media" a inceput in octombrie 2007. Acesta se desfasoara in cadrul Programului Consolidarea Capacitatii de Monitorizare a Societatii Civile din Moldova (CCMSC), care e finantat de Guvernul SUA prin intermediul Corporatiei Provocarile Mileniului si administrat de Agentia SUA pentru Dezvoltare Internationala (USAID). CCMSC este implementat de Academia pentru Dezvoltare Educationala (AED), cu suportul tehnic din partea Consiliului pentru Cercetari si Schimburi Internationale (IREX).

 

www.ijc.md