Şi puterea, şi opoziţia sunt bolnave, expert



„Opoziţia şi puterea nu sunt sănătoase întrutotul, din punctul de vedere al culturii politice şi puterea, şi opoziţia sunt bolnave. Şi aceasta pentru că şi una, şi alta însuşesc greu democraţia participativă”. Expertul Igor Boţan, directorul Asociaţiei pentru Democraţie Participativă (ADEPT) a formulat această opinie în cadrul dezbaterilor publice cu tema: „Ping-pong politic ineficient cu alternare de roluri. Cultura relaţiilor politice guvernare – opoziţie parlamentară” organizate de Info-Prim Neo.

Igor Boţan a spus că Partidul Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM) nu este un partid comunist în sensul adevărat al cuvântului. „Este un partid conservator în sensul bun al cuvântului şi aceasta este foarte important. Acest partid are susţinere foarte largă în societate şi marele avantaj al partidului este că mesajul său se pliază perfect pe cultura politică parohială. Nu trebuie să ne mire că există aşa o juncţiune puternică între PCRM şi biserică. Nu trebuie să ne mire că ei au prins acest val după legea antidiscriminare şi folosesc la maximu acest val. Şi acest val se bazează pe cultura politică parohială a cetăţenilor noştri”, a spus expertul.

Pe de altă parte, Partidul Liberal (PL) nu este întrutotul liberal, susţine expertul. „Dacă citim ofertele electorale, mi se pare un partid cu înclinaţie socială care are grijă de cetăţeni, vrea ca multe din probleme să fie soluţionate din contul bugetului de stat şi nu liberei iniţiative”, a menţionat expertul ADEPT.

Igor Boţan a declarat că retorica PL are suport istoric şi etnic şi ea are rezonanţă în perceperea unui segment foarte important, lucru care se referă şi la PCRM.

„Concluzia este că există formule elaborate pentru astfel de societăţi, una dintre ele fiind democraţia deliberativă. Însă după astfel de deliberări trebuie să venim la democraţia procedurală. Aceasta înseamnă că atunci când adoptăm deciziile, le adoptăm în baza unor proceduri elaborate care să ducă la soluţia agreată de către majoritatea. Astfel cred că ne-am apropia de normalitate, pentru că toată lumea ştie că procedurile sunt cele care ne vor aduce la izbândă”, a subliniat expertul.

Ciclul de dezbateri publice organizate de Agenţia Info-Prim Neo” face parte din proiectul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, susţinut de Fundaţia germană Hanns Seidel.

 

Info-Prim Neo