MOLDOVA VA AVEA UN BIROU GUVERNAMENTAL DE COOPERARE CU ONG-URILE SI UN FOND NATIONAL PENTRU ONG



Parlamentul Republicii Moldova In Moldova urmeaza sa fie infiintat Biroul guvernamental de cooperare cu ONG-urile si un Fond National pentru dezvoltarea societatii civile, conform prevederilor proiectului Strategiei nationale privind crearea conditiilor necesare pentru dezvoltarea societatii civile pe anii 2008-2011, pe care serviciul de presa si imagine al Parlamentului l-a distribuit, marti, presei.

Potrivit Agentiei INFOTAG, proiectul prevede constituirea in republica si a unui Consiliu Consultativ pentru dezvoltarea societatii civile pe linga Primul-ministru, care va include, cel putin, trei patrimi din reprezentantii societatii civile care nu sint functionari publici, reprezentanti ai ministerelor si departamentelor. Unul dintre consilierii Presedintelui Republicii Moldova va fi responsabil de contactele Aparatului Presedintelui cu organizatiile societatii civile.

Se prevede si posibilitatea de finantare de catre stat a initiativelor, proiectelor si programelor organizatiilor societatii civile. Vor fi constituite comisii speciale care vor analiza propunerile si proiectele depuse de ONG-uri in cadrul tenderelor pe care le vor anunta organele administratiei publice. Autoritatile vor face publice din timp planurile anuale si calendarele de anuntare a tenderelor pentru alocarea finantarii proiectelor si programelor organizatiilor societatii civile.

Statul va elabora un "Cod de bune practici, standarde si norme generale pentru alocarea de mijloace organizatiilor neguvernamentale pentru finantarea programelor si proiectelor la nivel national si local".

INFOTAG