MARIAN LUPU PROPUNE FINANTAREA ONG-URILOR DIN BUGETUL DE STAT



Marian Lupu Photo: VIP Magazin€žPana in acest moment, dezvoltarea societatii civile a fost preocuparea exclusiva a finantatorilor externi. E timpul sa abordam cu maxima seriozitate finantarea ONG-urilor din Republica Moldova din bugetul de stat." Declaratia nu apartine vreunui demnitar de peste hotare si nici nu este extrasa din studii de specialitate realizate de ONG-uri. Propunerea a fost inaintata azi, 4 februarie 2008, de catre Marian Lupu, presedintele Parlamentului de la Chisinau, in cadrul unei mese rotunde anuale de evaluare a colaborarii dintre societatea civila si Parlament.

Corina Cepoi, directorul Centrului Independent de Jurnalism, a apreciat propunerea spicherului Parlamentului: €žEste o initiativa salutabila. Aceasta practica este des intalnita in tarile europene. E important ca mijloacele financiare sa fie alocate transparent. Un alt aspect, poate chiar mult mai important, este finantarea ONG-urilor de catre sectorul privat."

UNIMEDIA precizeaza ca finantarea ONG-urilor de catre stat ar putea deveni o realitate in Republica Moldova in cazul in care va exista un mecanism eficient de alocare a fondurilor publice pentru serviciile pe care le presteaza societatea civila. Pe moment, din bugetul de stat au fost finantate ONG-urile de tineret prin intermediul unui sistem birocratic si ineficient. Sumele banesti se transfera pe contul prestatorului de servicii, iar pentru realizarea unui transfer de bani sunt necesare circa trei luni.

Sursa: UNIMEDIA