FINANTAREA DIN STRAINATATE A MASS-MEDIEI DIN MOLDOVA ESTE EFECTUATA IN MOD LEGAL SI TRANSPARENT



Petru Macovei, Asociatia Presei IndependenteExpertii in domeniu sustin ca finantarea mass-media din R. Moldova din surse externe este efectuata in mod legal si transparent. In acelasi timp, spun ei, nu este exclusa posibilitatea unor abuzuri din partea organelor de stat, ca urmare a indicatiei date de catre presedintele Vladimir Voronin angajatilor Serviciului de Informatii si Securitate.

Referindu-se la declaratia lui Vladimir Voronin precum ca SIS ii revine sarcina contracararii finantarilor ilicite ale partidelor politice si mass-media, inclusiv din resurse din afara tarii, Corina Cepoi, director interimar al Centrului Independent de Jurnalism a declarat pentru Info-Prim Neo ca finantarile existente la moment in mass-media sunt publice si transparente. Ea si-a exprimat speranta ca nu se va ajunge la unele abuzuri.

In acelasi timp, directorul executiv al Asociatiei Presei Independente, Petru Macovei, a declarat ca, daca aceasta indicatie va ajunge sa fie indeplinita, cu siguranta se creeaza loc pentru abuzuri in acest domeniu. Potrivit lui Macovei, aceasta este o declaratie facuta pentru a alimenta isteria despre un pericol extern pentru R. Moldova. In realitate acesta nu exista.

€žAceste indicatii au vizat o singura parte externa si anume Romania", a mentionat Macovei. Sursa citata afirma ca presa din R. Moldova primeste anumite finantari din statul vecin, dar si guvernele altor state finanteaza presa prin intermediul anumitor programe. Acest lucru se face intr-un mod transparent, astfel ca nu exista nici un motiv de suspiciuni, a precizat Petru Macovei. In situatia cand Guvernul nu-si poate permite sa sustina mass-media din R. Moldova, ar trebui sa nu fie creata o asemenea isterie din cauza acestor finantari, a conchis directorul API.

Vladimir Voronin a facut declaratiile respective la 31 ianuarie, cand a participat la sedinta Consiliului Colegial al SIS. Presedintele a mentionat ca SIS ii revine sarcina contracararii finantarilor ilicite ale partidelor politice si mass-media, inclusiv din resurse din afara tarii. Rolul partidelor de opozitie este foarte important intr-o societate democratica, dar numai in conditiile in care activitatea acestora nu este indreptata impotriva statului, a spus Vladimir Voronin. Totodata, Presedintele a accentuat faptul ca SIS nu trebuie sa se implice in procesele politice, ci sa-si exercite atributiile in stricta conformitate cu legislatia in vigoare, se mai spune in comunicat, preluat de Info-Prim Neo in detalii in dimineata zilei de vineri, 1 februarie. 

 

Info-Prim Neo