Bariere. Discriminare. Drepturi



În data de 12 martie 2012, ora 18:00, în incinta Asociaţiei Obşteşti  a Societăţii Orbilor din Moldova a avut loc o masă rotundă organizată de Societatea Orbilor din Moldova  şi Centrul de Suport Fără Bariere pentru studenţii cu dizabilităţi de vedere, cu genericul „Bariere. Discriminare. Drepturi” , tematica mesei rotunde fiind situaţia persoanelor, în special a tinerilor cu disabilităţi de vedere.

Invitaţii speciali ai mesei rotunde au fost un grup de studenţi de la Universitatea din Washington, SUA. Vizita acestui grup în Republica Moldova face parte din proiectul „Vacanţa alternativă”. Scopul proiectului constă în vizitarea diferitor state, depistarea şi cercetarea problemelor diverselor categorii sociale. Un accent special în cadrul acestui proiect se pune pe problema discriminării.

La masa rotundă s-au discutat diverse aspecte ale vieţii persoanelor cu disabilităţi vizuale, precum familia, educaţia, angajarea în câmpul muncii etc.; deasemenea s-au pus în discuţie probleme precum încălcarea drepturilor, izolarea, neinformarea, discriminarea acestei categorii de persoane. În afară de invitaţii din străinătate, la masa rotundă au fost prezenţi reprezentanţii administraţiei Societăţii Orbilor din Moldova, Asociaţiei Tinerilor cu Disabilităţi din Moldova. Coordonatori ai diferitor proiecte din cadrul SOM, studenţi slabvăzători şi nevăzători, tineri cu deficienţe de vedere, specializaţi în diverse domenii, precum Drept, Psihologie, Comunicare.

În final tinerii din Republica Moldova au întreţinut o discuţie deschisă cu semenii lor din SUA, cu întrebări, idei şi sugestii venite de ambele părţi, au făcut schimb de adrese electronice  pentru socializare,  pentru a comunica şi a se informa despre istorii de succes din viaţa studenţească atît a tinerilor din Moldova, cît si a celor din SUA.

Societatea Orbilor din Moldova îşi exprimă speranţa că această colaborare va fi în viitor una cît mai fructuoasă.

 

Livia Pînzari- asistent Relaţii Publice în cadrul Centrului Suport fără Bariere pentru studenţi şi elevi cu disabilităţi de vedere din cadrul Universităţii de Stat din Moldova.