COMITETUL HELSINKI DIN MOLDOVA ESTE INGRIJORAT DE SITUATIA DIN ARMATA TRANSNISTREANA



Presedintele Comitetului Helsinki pentru Drepturile Omului din Republica Moldova (CHDOM), Stefan Uratu, sustine ca decesul tanarului Anataoli Mospan, care satisfacea serviciul militar in asa-numita armata transnistreana, a survenit dupa ce acesta a fost batut cu bestialitate de catre "camarazii" sai de serviciu mai mari, pe motiv ca a refuzat sa se supuna cerintelor impuse de ei, informeaza AP FLUX.

Stefan Uratu a mentionat ca tanarul, decedat in ajun de Anul Nou, a fost impus de catre colegii sai mai mari din armata sa mearga la magazin pentru a cumpara bautura. El a refuzat si, din aceasta cauza, a fost omorat in bataie. "Autoritatile transnistrene au declarat ca decesul a survenit in urma unui atac de cord, insa persoanele care au vazut trupul neinsufletit al baiatului sustin ca pe el puteau fi vazute urme clare de violenta, provocate in urma mai multor lovituri", a spus presedintele CHDOM. El a mai precizat ca aceasta practica, deseori, este tolerata in armata transnistreana, fiind perceputa ca "forma de educatie" pentru cei ce nu se supun regimului separatist sau cerintelor celor mai mari. "In prezent, noi investigam acest caz, deoarece se incearca musamalizarea acestuia. Consideram ca Republica Moldova ar trebui sa aiba organe specializate care ar reactiona in astfel de cazuri si care ar cerceta astfel de situatii create", a afirmat Stefan Uratu.

Potrivit reprezentantilor Comitetului Helsinki, majoritatea tinerilor din stanga Nistrului sunt inrolati cu forta in armata transnistreana, precizand ca, deseori, si tinerii care isi fac studiile in dreapta Nistrului sunt vanati de catre autoritatile transnistrene, atunci cand vin in vacanta si, astfel, sunt inrolati cu forta in armata.

Reamintim ca Anatoli Mospan, in varsta de 19 ani locuitor al satului Lunga, raionul Dubasari, a decedat la 2 ianuarie curent, la doar patru zile de la inrolarea sa intr-o unitate militara transnistreana. "Procuratura militara" din Tiraspol a anuntat ca moartea a survenit din cauza insuficientei cardiace acute, insa parintii tanarului afirma ca pe corpul neinsufletit al militarului erau vizibile urme de violenta, mai informeaza AP FLUX.

Autor: AP FLUX
Sursa: http://www.basarabeni.ro/