GUVERNUL ISI PROPUNE SA IMBUNATATEASCA COMUNICAREA CU SOCIETATEA CIVILA



Guvernul anunta despre definitivarea Conceptiei sale de comunicare. Documentul, elaborat in colaborare cu partenerii de dezvoltare - Banca Mondiala si PNUD, urmeaza sa fie propus spre aprobare cabinetului de ministri in timpul apropiat. Comentariile si propunerile din partea societatii civile sunt asteptate pana la 22 ianuarie, transmite Info-Prim Neo.

Potrivit Guvernului, comunicarea interactiva, capabila sa ofere publicului informatii ample, veridice si adecvate despre politica de stat, ar trebui sa fie cel mai eficient mijloc de asigurare a coeziunii dintre societatea civila si administratie.

In urma analizelor efectuate, Guvernul a stabilit ca, in general, functionarii publici ofera informatii referitor la activitatea institutiilor administrative, dar €žnu livreaza mesaje", iar putinele mesaje existente, sunt comunicate neconsolidat. Din acest motiv, efectul comunicarii nu este un mesaj clar, univoc asupra evenimentelor sau a faptelor.

Noul sistem de comunicare al Guvernului presupune crearea unei infrastructuri de comunicare noi; identificarea mecanismului adecvat de obtinere si reactie la opiniile populatiei; reactionarea propta in situatii de criza exceptionale prin elaborarea unor planuri de comunicare special.

Comunicarea guvernamentala va transmite mesaje clare catre publicul-tinta. In acest scop, dupa necesitate, pot fi create grupuri de lucru formate din specialistii in comunicare guvernamentali si ministeriali. Aceste activitati vor fi monitorizate lunar pentru a avea posibilitatea de a determina imbunatatirile/modificarile necesare, care vor fi facute dupa evaluari.

Comunicarea verbala cu societatea civila se va face prin mai multe intalniri, inclusiv discutii neoficiale, cu publicul si cu mass-media; consultatii pentru mass-media (din partea serviciilor de comunicare); organizarea prezentarilor si intalnirilor directe la sediul ministerului sau organizarea intalnirilor publice, in cadrul carora beneficiarii vor putea lua cunostinta cu politicile ministerului; organizarea lunara a interviurilor individuale la radio sau TV si organizarea trimestriala si anuala a conferintelor de presa, etc.

In cadrul comunicarii scrise si electronice, Guvernul se angajeaza sa imbunatateasca comunicarea electronica prin intermediul postei electronice si a paginilor web oficiale; sa plaseze zilnic noutati, calendarului evenimentelor, chestionarului de evaluare a serviciilor, sa asigure accesarea buletinelor electronice etc.

Totodata, Guvernul va face studii calitative pentru a depista gradul de cunoastere a activitatilor Guvernului de catre societatea civila si va elucida care dintre activitatile Guvernului a avut o mai mare rezonanta in societate si care urmeaza sa fie comunicate mai insistent in anul viitor.

 

Info-Prim Neo