CETATENII DIN STANGA NISTRULUI SUNT SUPUSI UNOR PERICOLE PENTRU VIATA, CONSIDERA UN ONG



Cetatenii R. Moldova, domiciliati in stanga Nistrului, sunt supusi unor pericole pentru viata, sanatate si securitatea lor personala, constata Asociatia €žPromo-LEX". Intr-un comunicat al organizatiei, citat de Info-Prim Neo, se spune ca inca un cetatean al tarii a decedat in timp ce satisfacea €žserviciul militar" in fortele paramilitare €žtransnistrene".

Potrivit sursei citate, locuitorul satului Lunga, raionul Dubasari, in varsta de 19 ani, a decedat la 2 ianuarie curent, doar dupa patru zile de la inrolarea sa intr-o unitate militara din Tiraspol. €žProcuratura militara" Tiraspol a anuntat ca moartea a survenit din cauza insuficientei cardiace acute, in timp ce parintii tanarului au declarat in mass-media ca pe corpul neinsufletit al militarului erau prezente urme de violenta.

Chiar daca motivul decesului invocat de €žprocuratura militara" tiraspoleana este insuficienta cardiac a, €žPromo-LEX" considera anormala situatia de a inrola in fortele armate o persoana cu probleme cardiace, or calitatea verificarii starii de sanatate la incorporare este inacceptabila, se spune in comunicatul Asociatiei.

Membrii €žPromo-LEX" afirma ca stiu despre numeroase cazuri si situatii cand persoanele inrolate cu forta au fost supuse torturilor si tratamentelor inumane. Multi dintre cei ce si-au satisfacut €žserviciul militar" in €žstructurile militare" transnistrene se intorc acasa invalizi, sau, in cel mai bun caz, cu grave probleme de sanatate.

Tinerii sunt vanati de structurile separatiste, care controleaza ilegal zona de est a Moldovei, pentru a fi inrolati in fortele paramilitare transnistrene. In acest scop, autoritatile locale din regiune intocmesc listele €žpersoanelor care se eschiveaza" si le anunta in €žcautare". Refuzul oficial al petitionarilor de a-si satisface €žs erviciul militar" in fortele paramilitare €žtransnistrene" este sanctionat administrativ si penal de catre administratia separatista de la Tiraspol, se spune in comunicat.

€žPromo-LEX" considera ca incorporarea fortata a cetatenilor R. Moldova intr-o structura paramilitara ilegala, creata pe teritoriul statului de catre un regim neconstitutional, este o grava problema pentru autoritatile moldovene, deoarece cetatenilor sai, domiciliati in regiunea de est, nu le sunt asigurate si protejate drepturile si libertatile fundamentale in conditii egale cu ale cetatenilor din restul teritoriului tarii.

In cazul in care organele constitutionale nu se vor autosesiza si nu vor efectua o anchetare eficienta a cazului decesului tanarului de 19 ani, risca sa fie sanctionate pentru violarea dreptului la viata, in virtutea Conventiei Europene, se mai spune in comunicatul Asociatiei.

Info-Prim Neo