€žREPORTERII EUROPENI" AU DISCUTAT DESPRE IMPLEMENTAREA PLANULUI DE ACTIUNI UE - RM



La 11 ianuarie a.c., Asociatia Presei Independente (API) a organizat o sedinta speciala a Retelei de jurnalisti €žReporter European", la care a participat Paolo Berizzi, prim-secretar, seful Sectiei politice si economice a Delegatiei Comisiei Europene (CE) la Chisinau, oficiali de la Ministerul de Externe si Integrarii Europene, dar si experti independenti in politici europene.

 

Paolo Berizzi a tinut sa precizeze din start ca vorbeste in numele sau, dar nu al Comisiei Europene si ca Uniunea Europeana va face public un raport oficial despre implementarea Planului de Actiuni Uniunea Europeana - Republica Moldova (PAUEM) la 9 aprilie a.c.

Oficialul european a trecut in revista reusitele si esecurile Chisinaului in realizarea PAUEM. Berizzi a declarat ca dupa expirarea termenului de implementare a PAUEM, nu va fi initiata procedura de aderare a RM la UE pe motiv ca partile nu au discutat o astfel de posibilitate atunci cand au semnat Planul. €žConsider ca Moldova trebuie sa continue realizarea sarcinilor propuse, in special, pentru a creste bunastarea cetatenilor. Abia dupa ce RM va inregistra mai multe rezultate practice, vom fi gata sa discutam despre relatiile contractuale dintre parti si poate vom trece la o etapa mai avansata de colaborare", a mai declarat Paolo Berizzi.

Prim-secretarul Delegatiei Comisiei Europene la Chisinau a mai spus ca in RM s-au creat conditiile necesare pentru ca justitia moldoveneasca sa fie independenta. El a apreciat adoptarea Legii cu privire la asistenta juridica gratuita acordata de stat, instituirea expertizei anticoruptie inainte de adoptarea legilor, succesele inregistrate de RM la nivel macroeconomic, imbunatatirea cadrului legislativ ce reglementeaza activitatea de intreprinzator, perfectionarea legislatiei vamale si a celei ce tine de achizitiile publice etc.

Pe de lata parte, Veaceslav Dobinda, directorul Departamentului de Integrare Europeana al Ministerului Afacerilor Externe si Integrarii Europene (MAEIE), a prezentat pozitia oficiala a Guvernului privind implementarea PAUEM. €žMoldova a inregistrat mai multe succese in realizarea Planului de Actiuni si ar dori sa treaca la un nou nivel in relatiile cu UE. Pana acum s-au purtat unele negocieri neformale cu factori de decizie de la Bruxelles, iar in viitorul apropiat vor urma discutii concrete la modul oficial", a spus V. Dobinda.

La sedinta au mai participat si Igor Botan, directorul ADEPT, si Andrei Popov, directorul Asociatiei pentru Politica Externa. Primul a vorbit despre principiile de monitorizare a PAUEM de catre societatea civila, iar al doilea - despre relatiile RM-UE dupa expirarea termenului de realizare a PAUEM.

Andrei Popov a declarat ca momentul integrarii europene depinde de doi factori: starea de spirit din interiorul UE si modul in care RM va realiza reformele. €žNimeni nu poate garanta cum vor evolua lucrurile in UE. Moldova, insa, trebuie sa avanseze pe calea reformelor nu in sensul bifarii lor, ci a schimbarii calitative a realitatilor", a mai mentionat A. Popov.

Reteaua €žReporter European" a fost creata de Asociatia Presei Independente (API) la inceputul lunii februarie 2007. Membrii retelei sunt 12 jurnalisti din mass-media locale, specializati in realizarea articolelor/reportajelor pe teme ce tin de procesul de integrare europeana in general si implementarea Planului de Actiuni Uniunea Europeana - Republica Moldova in special. Proiectul €žReporter European" - retea de jurnalisti locali specializati in problematica integrarii europene" este realizat de API cu suportul Fundatiei Soros-Moldova in cadrul €žProgramului Initiative Europene"


Sursa: Asociatia Presei Independente