Informaţiile despre răspândirea rabiei în Moldova sunt false, ONG



Asociaţia neguvernamentală ALGA susţine că informaţiile despre câteva persoane care ar fi fost muşcate de câini turbaţi sunt false, iar cei care le răspândesc au interese ascunse.

„Ne-am adresat la mai mulţi medici veterinari, la laboratorul virusologic din Chişinău şi la veterinarul general, toţi ne-au spus că nu a fost depistat niciun caz de rabie. Dacă s-ar fi depistat câteva zeci de cazuri, cum se insinuează, ar fi fost stabilită carantină”, a menţionat, la o conferinţă de presă, preşedintele organizaţiei, Valentina Dudnic. 

Aceasta crede că la mijloc ar exista careva interese băneşti. „Cu rabia posibil să fie ca şi cu gripa aviară, pentru care s-au cheltuit bani şi nu a mai fost nimic”, a menţionat preşedintele asociaţiei ALGA. 

În aceeaşi conferinţă Sabina Bârsan, voluntar ALGA s-a referit la un caz recent din satul Pogăneşti, Hânceşti, unde au fost omorâţi doi căţei deoarece, spun oamenii de acolo, aceştia ar fi muşcat o femeie. „Căţeii au fost omorâţi cu furcile, în prezenţa copiilor”, a spus Sabina Bârsan. 

Avocatul Ion Dron, care oferă servicii juridice organizaţiei ALGA, a remarcat că autorităţile au reuşit să împartă societatea în două părţi. „Autorităţile ne-au împărţit în cei care iubesc animalele, adică nu le-ar păsa de oameni, şi în cei care nu iubesc animalele. Vrem să se înţeleagă odată, dacă iubim animalele nu înseamnă că urâm oamenii”, a subliniat Ion Dron. 

Avocatul spune că minorii care văd că cei maturi dau cu ranga în capul animalelor vor începe şi ei să acţioneze la fel. „Li se formează un reflex, iar atunci când toate animalele vor fi omorâte aceşti copii cu reflexul de a lovi vor da cu ranga în capul oamenilor. Peste câţiva ani vom fugi din Moldova nu de sărăcie, ci de cruzime. Nu mai vreau să merg în ţările europene şi să fiu privit ca un om care vine din sălbăticie”, a spus Ion Dron. 

Voluntarii organizaţiei ALGA spun că optează pentru rezolvarea civilizată a problemei animalelor fără stăpân şi să fie pedepsiţi cei care au tirajat informaţiile despre o eventuală răspândire de rabie în Moldova.

Sursa  Info-Prim Neo