Centrul Tînărului Jurnalist din Moldova sărbătoreşte astăzi 9 ani de activitate



Timp de 9 ani, Centrul Tînărului Jurnalist din Moldova (CTJM) a contribuit la dezvoltarea reţelei presei tinerilor. În urma trainingurilor CTJM, cei mai buni participanţi au fost angajaţi la instituţii media precum: TV Moldova 1, Unimedia, Publika TV, Ziarul “Adevărul”, Radio Moldova etc.

În acest an, CTJM a organizat primul Forum al Tinerilor Jurnalişti din Moldova la care au participat 50 de tineri jurnalişti din întreaga ţară, inclusiv din regiunile Transnistria şi Găgăuzia. La nivel online au fost create 20 de blogguri, campanii media de promovare a libertăţii de exprimare şi a participării tinerilor la viaţa socială: “Ai curajul să spui ce gîndeşti ?”, “Jurnalist pentru o zi”, “Becul de argint”, “Jurnalist cu talent? Fii atent”, “Fii mai bun, de Crăciun în stil CTJM” etc.

În vara aceasta am ajutat circa 40 de tineri jurnalişti să beneficieze de o ofertă mai largă  privind locul de practică şi să comunice într-o atmosferă amicală cu managerii instituţiilor media, prin intermediul Târgului Locurilor de Practică pentru studenţii la Jurnalism.

O altă activitate cu care se poate mândri CTJM este Programul Stagiilor de Practică.   Scopul programului a fost să oferim posibilitatea celor mai buni studenţi să practice meseria de jurnalist în cadrul a 10 instituţii media şi ofiţer de presă în cadrul unui ONG.

Tot în acest an, a fost reeditat Buletinul tău, publicaţie ce apare lunar şi este realizată de către echipa Centrului Tânărului Jurnalist din Moldova, în bază de voluntariat. Conceptul publicaţiei se focusează pe mesajul de la tânăr la tânăr, astfel, echipa Centrului Tînărului Jurnalist din Moldova, îşi propune să vină în întimpinarea curiozităţilor semenilor lor cu o serie de oportunităţi şi abordări de subiecte, menite să dezvolte şi să îmbunăteţească calităţile profesionale ale tinerilor jurnalişti de la noi.

De asemenea, a fost creat Radio CTJM. Un gen de “training-uri radiofonice”, cu implicarea opiniilor celor mai buni experţi în domeniu. Acesta se află în topul preferinţelor vizitatorilor www.ctj.md alături de publicaţia on-line Buletinul tău.

Vă amintim că la 22 noiembrie 2002, Centrul Tînărului Jurnalist din Moldova (CTJM) fost înregistrat la Ministerul Justiţiei din RM. Misiunea CTJM este de a dezvolta mass-media tinerilor din Republica Moldova. În acest sens, CTJM susţine reţeaua presei tinerilor, organizează cursuri de instruire, oferă consultanţă şi facilitează schimbul de informaţii şi experienţă dintre tinerii jurnalişti.