COMUNICAT ORGANIZATIA INTERNATIONALA PENTRU MIGRATIE



I o m    N E W S    r e l e a s e

GESTIONAREA CU SUCCES LA NIVEL GLOBAL A MOBILITATII PE PIATA MUNCII INCLUDE SI DREPTURILE UMANITARE ALE MIGRANTILOR, AFIRMA OIM CU OCAZIA ZILEI INTERNATIONALE A MIGRANTULUI 

SUB EMBARGO PANA LA 0001 GMT 18 DECEMBRIE 2007

No. 3/2007

GENEVA- 18 decembrie 2007- De Ziua Internationala a Migrantului, Organizatia Internationala pentru Migratie (OIM) afirma ca gestionarea cu success, la nivel global, a migratiei fortei de munca poate fi obtinuta prin implementarea unor politici atotcuprinzatoare si  de cooperare care sa asigure respectarea drepturilor migrantilor si a lucratorilor angajati pe termen scurt. OIM a observat cu bucurie indicii conform carora intreaga lume este pregatita pentru o mai buna gestionare a problemelor legate de migratia fortei de munca.

"Protejarea drepturilor migrantilor si a lucratorilor angajati pe termen scurt este de o importanta vitala pentru ca mobilitatea pe piata fortei de munca la nivel mondial sa isi atinga potentialul economic si uman maxim pentru toti cei implicati", declara Directorul General al OIM, Brunson McKinley.

Mobilitatea pe piata fortei de munca este o caracteristica cheie a globalizarii, cu un impact esential asupra economiei mondiale. In 2007 lucratorii migranti proveniti din tari in curs de dezvoltare au trimis acasa prin canale oficiale mai mult de 240 miliarde de dolari americani, contribuind in acelasi timp la cresterea economica si la prosperitatea tarilor gazda.

Gestionata corect, mobilitatea fortei de munca internationale poate juca un rol important in deprinderea de noi cunostinte si aptitudini, care pot ajuta la dezvoltarea economica a tarii de origine a migrantului, asa cum s-a aratat si in cadrul Forumului despre Migratie si Dezvoltare la nivel Mondial care a avut loc la Brussel in luna iulie a acestui an.

In ciuda contributiei pozitive la economia globala, lucratorii migranti si cei care lucreaza temporar continua sa se confrunte cu provocari in multe parti ale globului, inclusiv in ceea ce priveste conditiile precare de munca si diferitele forme de abuz si discriminare la care sunt supusi.

In ajutorul legislatiei nationale, dialogul inter-guvernamental si cooperarea in chestiuni legate de migrarea fortei de munca sunt cruciale pentru progresul economic si social, si reprezinta, de asemenea, cea mai buna garantie pentru respectarea drepturilor omului in cazul lucratorilor migranti.

"Protejarea drepturilor migrantilor si a lucratorilor angajati pe termen scurt poate fi obtinuta prin parteneriatul solid dintre tarile de origine si cele de destinatie, si impreuna cu institutiile preocupate de circulatia fortei de munca si cu partenerii din sectorul privat", spune McKinley. " De aceea OIM isi ofera sprijinul si expertiza in cadrul dialogurilor regionale, cum ar fi importantul Proces de la Colombo, la care participa unsprezece tari asiatice de origine.

In ianuarie 2008, ministrii tarilor participante la Procesul de la Colombo se vor intalni in Abu Dhabi, Emiratele Arabe Unite, cu reprezentantii Consiliului de Cooperare in Golf si cu alti reprezentanti ai tarilor de destinatie pentru lucratorii migranti din Asia. "Aceasta intalnire exemplifica modul in care tarile de origine din Asia si tarile de destinatie din Consiliul de Cooperare in Golf se pot consulta pentru gasirea unor solutii de imbunatatire a conditiilor de viata a muncitorilor asiatici in regiunea Golfului", explica McKinley.

Cu toate ca la nivel mondial se recunoaste din ce in ce mai mult faptul ca gestionarea migratiei fortei de munca e indispensabila pentru cresterea si dezvoltarea globala, mai sunt multe de facut pentru asigurarea unui cadru eficient si sigur pentru intalnirea cererii cu oferta pe piata internationala a muncii. Daca nu se constientizeaza acest lucru, se va ajunge  la cresterea contrabandei cu persoane, a traficului de persoane si numarului de situatii in care se incalca drepturile omului.

"Promovarea unor tactici transparente de recrutare si angajare este esentiala pentru apararea drepturilor migrantilor si a lucratorilor angajati pe termen scurt", spune Brunson McKinley. "Alte masuri menite sa diminueze vulnerabilitatea includ asigurarea asistentei tehnice menite sa ajute tarile sa-si identifice nevoile de resurse umane si sa contureze profilul pregatirii profesionale dorite, cat si masuri care sa faciliteze certificarea calificarilor profesionale."

Pentru OIM, pregatirea, inainte de plecarea din tara de origine, a migrantilor si a lucratorilor contractuali este un pas esential pentru a sti cu siguranta ca ei isi cunosc drepturile si obligatiile.

Intr-o lume din ce in ce mai mobila, comunitatea internationala trebuie sa se mobilizeze acum pentru a elabora o procedura eficienta si complexa de gestionare a migratiei pe piata fortei de munca, pentru ca acest lucru sa se desfasoare in beneficiul tuturor partilor implicate.

 

Pentru informatii suplimentare:

Jean-Philippe Chauzy Tel: 41 22 717 9361 - Mobile: 41 79 285 4366, pchauzy@iom.int

Jemini Pandya Tel 41 22 717 9486-Mobile: 41 79 217 3374, jpandya@ iom.int