BARBATII DEVIN VICTIME ALE TRAFICULUI DE FIINTE UMANE MAI DES DECAT FEMEILE



lastrada3622.jpgBarbatii devin mai des decat femeile victime ale traficului de fiinte umane arata rezultatele unui studiu efectuat de catre Centrul International pentru Protectia si Promovarea Drepturilor Femeii €žLa Strada", Moldova. Studiul demonstreaza ca fenomenul traficului s-a extins in ultimii ani si cuprinde atat noi grupuri de risc - barbati, copii, mame cu copii mici, cat si noi forme de exploatare.

 

Vicepresedintele Centrului €žLa Strada", Moldova, Daniela Nichitin, a declarat in cadrul unei conferinte de presa de luni, 17 decembrie, ca in 2007 a crescut semnificativ numarul apelurilor din partea barbatilor la Linia Fierbinte 0800 77777. Spre deosebire de anii precedenti, in 2007 barbatii sunt cei care se situeaza pe locul intai in cazurile prezumate de trafic, prevaland forma exploatarii prin munca, a mentionat Daniela Nichitin.

Cercetarea atesta ca barbatii sunt exploatati de cele mai multe ori in constructii. Barbatilor li se spune ca vor fi remunerati la finalizarea lucrarilor sau la intoarcerea din tara, iar in cazul in care se opun, sunt santajati si manipulati, li se rapesc copiii, a precizat vicepresedintele €žLa Strada".

Barbatii sunt, de obicei, recrutati in grup de catre recrutori de genul masculin, iar femeile - in mod individual, de catre femei. De regula, recrutorul este o persoana din comunitate care, de cele mai multe ori, nu insoteste persoana traficata si este folosit de traficant sa manipuleze victima la revenirea in tara. Recrutarea nu are loc neaparat in Moldova, ci si in alte tari, mai ales in cele in care plecarea este mai simpla si nu este nevoie de viza, si are loc adesea in tren sau la gara.

Daniela Nichitin a remarcat ca si Moldova devine tara de destinatie a traficului de persoane. Potrivit acesteia, recent au fost depistate 5 cazuri de trafic de copii, originari din tari asiatice, care au fost exploatati sexual, impusi sa cerseasca si sa munceasca in Moldova. In mare parte acestia sunt copii ai strazii, fiind practic imposibil de luat legatura cu parintii lor, a mentionat sursa citata. La moment, aceste cazuri sunt anchetate de catre organele de drept.

Rezultatele studiului mai arata ca barbatii apeleaza mai des la justitie, de obicei in grup, pentru a pedepsi recuperatorul si a-si recupera banii. Femeile, insa, prefera sa primeasca asistenta de reabilitare si reintegrare sociala, sa-si refaca relatiile cu familia si sa-si gaseasca un loc de munca in Moldova.

Populatia continua sa considere fetele tinere drept categoria cea mai expusa riscului de trafic (94%), mai mult de jumatate din respondenti (68%) considerand ca si copiii sunt expusi aceluiasi pericol.

O campania de sensibilizare privind noile tendinte ale traficului de persoane a fost desfasurata de catre Centrul International pentru Protectia si Promovarea Drepturilor Femeii €žLa Strada" in perioada iunie, septembrie - noiembrie curent si a cuprins derularea unor spoturi TV si radio, organizarea seminarelor informative s.a. Studiul a fost realizat de catre compania Magenta Consulting SRL, la solicitarea Centrului €žLa Strada", datele preliminare fiind colectate prin intermediul a 400 de interviuri din diferite regiuni ale republicii.

 

Info-Prim Neo