DREPTUL LA REPLICA: OSTAF VS. URITU



Cu referire la stirea publicata pe portalul Dvs pe data de 12 decemrbie 2007, preluata din fluxul de stiri generat de Agentia Infotag, sursa de informatie fiind Stefan Uritu, aduc precizari si clarificari cu referire DOAR la afirmatiile lui Stefan Uritu reproduse mai jos integral:

""Abia recent am aflat ca in martie, 2006, Federatia a trimis o scrisoare in care cerea lamuriri vizavi de aceste subiecte. Scrisoarea a fost trimisa pe numele vicepresedintelui de atunci, Sergiu Ostaf, actualul director al centrului de resurse pentru drepturile omului "Credo". El, intentionat ori nu, nu ne-a prezentat scrisoarea, motiv pentru care noi nu am trimis un raspuns, fapt pentru care am fost exclusi din Federatie."

1) cu referire la inexactitatea in fraza "abia recent am aflat"

Federatia Internationala Helsinki cu sediul la Vienna, Austria a expediat un mesaj electronic pe data de 31 ianuarie 2006 (este anaxat la prezentul

mesaj) la adresa sostaf@humanrights.md (adresa nefunctionala si inaccesibila pentru mine, gestionata de serverul Comitetului Helsinki din Moldova). Acest mesaj electronic a fost livrat de administratorul serverului humanrights.md la adresa mea functionala ostaf@credo.md (confirmare mesajul captat din inboxa livrarilor) 3 luni mai tirziu, adica pe 20 martie 2006!

Drept confirmare serveste si mesajul expediat de Vladimir Weismsan, insarcinat din partea Federatiei sa clarifice situatia cu livrarea mesajului, care nu necesita explicare:

From: vladimir weissman [mailto:vladimir.weissman@mail.dk]

Sent: Friday, 17 March, 2006 12:57, To: ostaf@credo.md

Subject: VS: letter 31 January

Draga Serghei! Vad ca adresa sostaf@humanrights.md nu e valabila. Astept raspuns! Toate bune, Vlad. Weissman

Astfel, Comitetul Helsinki din Moldova, inclusiv Stefan Uritu au stiut despre acest mesaj cel putin din martie 2006 odata cu expedierea acestui mesaj electronic de pe serverul humanright.md la adresa mea ostaf@credo.md cind am aflat si eu de acest mesaj.

In acest mesaj (expediat redactiei) se comunica esenta problemei:

a) ingrijorarea Federatiei in legatura cu incidentul cu banii dintre Stefan Uritu si Robert Hardh (secretarul general al Comitetul Helsinki din Suedia),

b) ingrijorarea cu referire la constatarile auditului comnadat de Agentia Suedeza pentru Dezvoltarea Internationala (SIDA) in care se concluzioneaza "inducerea in eroare a donatorilor",

c) recomandarea organului decizional al Comitetului din Moldova pentru a-l suspenda pe Stefan Uritu din functia de presedinte cel putin pentru perioada de clarificare a situatiei, recoemndarea facuta in conformitate cu valorile si principiile Federatiei Heslinki.

2) cu referire la inexactitatea in fraza "motiv pentru care noi nu am trimis un raspuns, fapt pentru care am fost exclusi din Federatie"

Cauzele suspendarii si ulterior excluderii Comitetului Helsinki-Moldova (Comitetul a devenit membru al Federatiei Helsinki de rind cu celelalte 45 organizatii din tot spatiu OSCE, http://www.ihf-hr.org) din Federatia Helsinki evident sunt legate de esenta problemei expuse mai sus si altele explicate in continuare.

Cu referire la fapte: in martie 2006 Comitetului executiv al IHF a decis suspendarea calitatii de membru a Comitetului Helsinki din Moldova, decizia a fost confirmata in unanimitate de Adunarea Generala IHF (45 membri) in noiembrie 2006.

 

In noiembrie 2007 - un an mai tirziu - cum aflati din scrisoarea Publicata de Federatia Helsinki

http://www.ihf-hr.org/documents/doc_summary.php?sec_id=3&d_id=4444 Adunarea Generala a exclus Comitetul din Moldova din rindurile Federatiei pe motiv ca Comitetul Helsinki din Moldova a discreditat si a daunat imaginea Federatie Helsinki, decizia luata in baza prevederilor statutului Federatiei.

 

Sunt nevoit sa aduc aceste clarificari si precizari de fapte pentru a informa opinia publica corect despre situatia creata.

 

Sergiu Ostaf