MEMBRII CLUBUL EUROPEAN ASEM S-AU INTILNIT CU PAOLO BERIZZI



In cadrul sesiunii din 8 decembrie cu subiectul €žPolitica de vecininatate UE-RM" membrii Clubului European ASEM au discutat cu prim-secretarul delegatiei Comisiei Europene in Moldova, Paolo Berizzi. Obiectivul organizatorilor a fost de a familiariza membrii clubului cu prevederile, scopurile si conditiile politicii de vecinatate UE si a Planului de Actiuni UE-RM. Paolo Berizzi a discutat cu membrii clubului intr-o atmosfera calda, de la egal la egal, pentru a putea transmite mesajul sau in termeni simpli ce sunt paraleli la viata cotidiana.

Esenta mesajului prezentat de Paolo Berizzi a constat in faptul ca acest plan poate avea efecte benefice pentru cetatenii Moldovei doar daca autoritatile responsabile de implementarea lui au la baza acestei activitati o dorinta vie si sincera de a folosi instrumentele oferite de acesta pentru a imbunatati nivelul de trai al populatiei. O implementare de succes a prevederilor Planului de actiuni UE-RM consta in o colaborare eficienta intre toti actorii implicati in acest proces. Toate aceste detalii au fost discutate si dezbatute pe alocuri de catre  Paolo Berizzi si membrii clubului. Acestia s-au aratat interesati de pasii concreti ai Uniunii Europene pentru a asista Moldova in procesul de integrarea si de importanta conflictelor regionale in tergiversarea acestuia. Concluzia discutiei a fost ca Republica Moldova mai are de parcurs etape importante si esentiale in procesul de integrarea in UE, pasi ce tin de libertatea mass-media, iradicarea fenomenului coruptiei si implicarea sincera a autoritatilor in rezolvarea problemelor stringente cu care se confrunta societatea din Moldova.

Aceasta sesiune a fost o noua provocare pentru membrii clubului deoarece le-a oferit sansa de a discuta subiecte cu tematica europeana cu un inalt oficial al delegatiei Comisiei Europene in R. Moldova, care la rindul sau le-a adresat intrebari si s-a aratat interesat de opinia lor.

Clubul European ASEM a fost creat cu scopul de a contribui la informarea tinerilor despre Uniunea Europeana si de a-i stimula la participarea activa in facilitarea procesului integrationist european a Republicii Moldova.


Centrul National pentru Sustinerea Initiativelor Europene in Moldova