Vizita de lucru a doamnei Janne Madden, expert mondial în domeniul Responsabilităţii Social Corporative



Responsabilitatea socială corporativă este o decizie de afaceri criticată dur. Nu pentru că este un lucru bun să faci sau pentru că oamenii ne forţează să o facem ... [o facem] pentru că este bine pentru afacerea noastră.


Niall Fitzgerald, Vice Preşedinte,

Thomson Reuters 

În perioada 19-20 septembrie curent, Organizaţia pentru Dezvoltarea Sectorului întreprinderilor Mici şi Mijlocii (ODIMM), în parteneriat cu Ambasada Statelor Unite ale Americii în Republica  au organizat masa rotundă şi discuţii libere cu participarea doamnei Janne Madden – expert mondial în domeniul Responsabilităţii Social Corporative (RSC).
Dna Janne Madden în cadrul vizitei, s-a întîlnit cu reprezentanţii instituţiilor publice şi mediul de afaceri, unde s-a discutat despre exemple de politici de Responsabilitate Social Corporative din SUA, precum şi despre cele mai bune practici de RSC .

Referindu-se la experienţa întreprinderilor din SUA, care practică RSC, dna Madden a menţionat că acţiuni în domeniul RSC sunt tot mai mult practicate în Statele Unite, iar consumatorii oferă o prioritate mai mare produselor, producătorul căruia abordează practicile de RSC.

După spusele dnei Janne Madden cele mai bune practici de RSC sunt:

•       Liderism şi strategie la nivel de vârf;

•       Abordare de sus în jos şi de jos în sus;

•       Perpetuează şi aliniază cu valorile şi misiunea companiei;

•       Integrat cu drivere de afaceri;

•       Se referă la activitatea de bază;

•       Colaborare şi integrare la nivel de companie (între departamente);

•       Măsurare şi raportare sistematizată;

•       Comunicarea internă şi externă;

•       Parteneriate strategice;

•       Angajarea părţilor interesate (interne şi externe).

Dna Janne Madden, a menţionat că pentru dezvoltarea principiilor de RSC e necesar de a se implica mai multe instituţii – instituţiile publice, ONG-urile, asociaţiile, mediul de afaceri şi instituţiile media.

Această conlucrare ar permite de a promova conceptul de RSC în R. Moldova şi de a stimula în acelaşi timp IMM - urile  de a realiza acţiuni de RSC.

În acest context, Dna Iulia IABANJI a relatat că Organizaţia pentru Dezvoltarea Sectorului IMM, membră a reţelei Pactului Global, susţine implicarea activă a IMM-urilor în acţiuni de RSC şi încurajează mediul de afaceri să participare la Concursul „IMM – MODEL DE RESPONSABILITATE SOCIALĂ”, organizat în cadrul Forumului anual al Întreprinderilor Mici şi Mijlocii.

Conceptul de RSC constă în promovarea unor acţiuni voluntare de îmbunătăţire a calităţii vieţii în societate, de aceea e necesar de a se implementa politici de susţinere a acţiunilor de RSC, iar companiile care se implică activ în acţiuni social corporative să fie favorizate şi susţinute.

La finalul evenimentului, participanţii au mulţumit Dnei J. Madden pentru informaţia şi ideile oferite şi au susţinut că le vor utiliza cu succes în practică.

Pentru mai multe detalii despre prezentarea Dnei Madden, puteţi accesa aici: www.odimm.md