CHDOM SUSTINE CA A FOST EXCLUS PE NEDREPT DIN FEDERATIA INTERNATIONALA HELSINKI



Comitetul Helsinki pentru Drepturile Omului din Moldova (CHDOM) sustine ca a fost exclus pe nedrept din Federatia Internationala Helsinki, in Adunarea Generala a acesteia, din 18 noiembrie, 2007.

Solicitat de Agentia INFOTAG, Stefan Uritu presedintele CHDOM, a afirmat ca excluderea este legata partial de scandalul din 2006, in jurul unor presupuse nereguli financiare, constatate in activitatea organizatiei, si acuzarea lui Uritu de tentativa de dare de mita.

"Abia recent am aflat ca in martie, 2006, Federatia a trimis o scrisoare in care cerea lamuriri vizavi de aceste subiecte. Scrisoarea a fost trimisa pe numele vicepresedintelui de atunci, Sergiu Ostaf, actualul director al centrului de resurse pentru drepturile omului "Credo". El, intentionat ori nu, nu ne-a prezentat scrisoarea, motiv pentru care noi nu am trimis un raspuns, fapt pentru care am fost exclusi din Federatie. Tot scandalul in jurul organizatie este facut la comanda. Comitetul Helsinki este una din cele mai puternice organizatii din Moldova, fapt pentru care se doreste destramarea ei. Noi credem ca a avut loc o infiltrarea in rindurile organizatiei, in rezultat ne-am trezit cu acte falsificate, bani chipurile utilizati de noi, dar pe care nici nu i-am primit, reprezentanti ai comitetului care nici nu stiu unde se fala organizatia", a spus Uritu.

Presedintele CHDOM a mentionat ca a actionat in judecata compania de audit "Ernst&Young", care a efectuat auditul companiei dupa declansarea scandalului respectiv. "Auditul efectuat a fost falsificat, noi am ramas socati de ceea ce chipurile a fost depistat in timpul auditului. Au fost falsificate acte, semnatura mea. Din acest motiv am actionat in judecata compania, iar prima sedinta va avea loc la 19 decembrie, 2007", a relevat Stefan Uritu.

El a precizat ca CHDOM nu isi va inceta activitatea, iar acum implementeaza doua proiecte.

Infotag