GHIDUL €žCE FACI DACA ESTI IN CONFLICT CU LEGEA PENALA" A AJUNS LA A TREIA EDITIE



A fost lansata cea de a treia editie a ghidului €žCe faci daca esti in conflict cu legea penala", un instrument eficient pentru populatie in utilizarea mecanismelor legale de aparare a propriilor drepturi. Lucrarea a fost elaborata in cadrul proiectului €žAi dreptul sa-ti cunosti drepturile" finantat de Comitetul Helsinki pentru Drepturile Omului din Suedia si realizat de catre Societatea Independenta pentru Educatie si Drepturile Omului (SIEDO). Autorii ghidului sunt Vasile Rotaru, doctor in drept, lector superior la facultatea de drept, USM, si Vasile Foiltea, procuror la Procuratura Generala.

Vladislav Panta, student la anul IV, Facultatea de Relatii Internationale, Stiinte Politice si Administrative, USM, a primit gratuit, ca si multi alti cetateni, ghidul €žCe faci daca esti in conflict cu legea penala?". L-a rasfoit, apoi l-a citit cu atentie si a hotarit ca este util si pentru semeni, caci, dupa cum a marturisit dansul, €žcat priveste cunoasterea drepturilor in cauzele penale suntem toti la nivelul zero". Prestand servicii de voluntariat, Vlad a decis sa se implice si in activitati civice. Astfel, pana in prezent, a distribuit circa cinci sute de exemplare in caminul studentesc, la facultate si in satul natal Ciocalteni din raionul Orhei.

€žEste o lucrare scrisa intr-un limbaj accesibil, contine cele mai frecvente intrebari si situatii in care se poate pomeni oricine in viata si raspunsurile sunt clare, concise, depline. Consider ca ar trebui s-o aiba fiecare persoana care stie a citi", precizeaza Vlad.

Editia a treia a ghidului €žCe faci daca esti in conflict cu legea penala" are un tiraj record de treizeci si cinci de mii de exemplare in limba romana si cincisprezece mii in limba rusa. Se distribuie gratuit populatiei nu numai prin intermediul procuraturilor, comisariatelor de politie, judecatoriilor, ci si in bibliotecile publice, scoli, gari auto.

Pe langa acest fapt, e de mentionat ca se realizeaza si unele activitati educative, de consultatie juridica pentru ca cetatenii sa capete deprinderi de a folosi mecanismele legale si resursele societatii civile cu scopul de a-si cunoaste si apara cu succes drepturile.

In satul Lozova din raionul Straseni, de exemplu, participantii la seminarul €žDreptul meu in localitatea mea" sunt multumiti ca intr-o zi de odihna au stat in banci si au invatat lucruri pretioase. Printre acestea se numara: caracteristicile, categoriile Drepturilor Omului, organizatiile care iti ajuta sa-ti aperi drepturile, cum sa-ti exprimi libertatea la opinie in orice circumstante, cum se pedepsesc infractorii, care sunt consecintele infractiunilor, ce sa facem in situatii cind suntem retinuti etc. Lozovenii s-au angajat sa ofere si rudelor, vecinilor, prietenilor atat brosura cat si cunostintele capatate la seminar.

€žSIEDO aduce multumiri tuturor celor implicati in aceasta actiune civica de proportii - organelor de presa care au sustinut mediatic proiectul, comisariatelor de politie, procuraturilor, judecatoriilor, bibliotecilor, scolilor, garilor auto, persoanelor particulare. Cu sprijinul lor, populatia a primit pana in prezent circa 60 000 exemplare in limba romana si 28 000 in limba rusa. Este contributia noastra comuna cu care venim in intampinarea Zilei Internationale a Drepturilor Omului care se marcheaza pe 10 decembrie", a declarat pentru UNIMEDIA Maria Cioaric, reprezentant SIEDO.

Sursa:
UNIMEDIA