De la declaratii la fapte: Coalitia Interconfesionala continua lupta impotriva traficului



De la declaratii la fapte: Coalitia Interconfesionala continua lupta impotriva traficului de persoane in Republica Moldova

Mai multi lideri ai Bisericilor Crestine din Moldova au semnat o Declaratie Comuna in care isi exprima atitudinea si dorinta de a continua lupta impotriva traficului de fiinte umane. Acesta este urmatorul pas realizat de catre fetele bisericesti dupa desfasurarea a numeroase seminare informative in raioanele tarii, elaborarea unui material video bazat pe marturiile victimelor traficului precum si editarea ghidului informativ €žPrevenirea traficului de fiinte umane prin activitati pastorale si didactice".

La baza Declaratiei Comune stau preceptele teologice care pe de o parte califica traficul de persoane drept pacat, iar pe de alta parte prezinta continutul si forma sub care diferiti actori sociali, de la simplu credincios si pana la guvernant, trebuie sa se implice pentru a preveni acest fenomen. Declaratia reprezinta si un manifest prin care indeamna comunitatea, biserica si familia la mai multa toleranta si intelegere pentru victimele traficului

Ideea elaborarii si semnarii Declaratiei Comune a venit prin actul constituirii Coalitiei Interconfesionale pentru Prevenirea Traficului de Persoane din care fac parte: Biserica Ortodoxa din Moldova (Mitropolia Moldovei, Patriarhia Rusa), Biserica Ortodoxa din Moldova (Mitropolia Basarabiei, Patriarhia Romana), Uniunea Bisericilor Crestine Evanghelice Baptiste si Biserica Evanghelica Luterana din Republica Moldova (ELCRM).

Prin prezentul document Coalitia isi asuma angajamentul de a se implica continuu si sustinut in activitati de prevenire ale traficului, inclusiv prin promovarea unor initiative ale bisericii la nivel comunitar.

Astfel, au fost organizate doua etape ale concursului de granturi in care au participat 35 proiecte comunitare dintre care 18 proiecte au fost declarate  castigatoare, si urmeaza a fi implementate pe parcursul anului 2008 bugetul total al acestora insumand peste 80.000$.

Ca rezultat al implementarii proiectelor comunitare vor fi create noi locuri de munca pentru persoane in situatie de vulnerabilitate, va fi acordata asistenta copiilor din institutiile rezidentiale, precum si absolventilor acestora. Mai multe proiecte vor contribui la prevenirea traficului de persoane prin instituirea centrelor informationale comunitare, realizarea campaniilor de informare si prezentarea teatrului social.

Duminica, 2 decembrie, Bisericile membre ale Coalitiei Interconfesionale pentru Prevenirea Traficului de Persoane vor oficia in toate lacasele sfinte, pe intreg teritoriul Republicii Moldova, Ziua Nationala a Rugaciunii. Toti crestinii sunt invitati sa se alature rugaciunilor pentru cei ce  planifica sa mearga peste hotare, pentru cei ce se afla acum departe de tara, pentru cei ce au ramas acasa, pentru cei ce au avut de suferit si pentru victimele traficului de persoane. 

*** 

Actiunile sunt realizate de catre Coalitia Interconfesionala pentru Prevenirea Traficului de Persoane in parteneriat cu Organizatia Internationala pentru Migratie, Misiunea in Republica Moldova (OIM Moldova)  si Ajutorul Crestin din Moldova in cadrul programului Mobilizarea Retelelor Bisericesti pentru Prevenirea Traficului de Persoane in Moldova. Programul este implementat cu sustinerea financiara a Biroului pentru Populatie, Refugiati si Migratie (PRM) al Departamentului de Stat al SUA in cadrul Initiativei Presedintelui SUA pentru Combaterea Traficului de Persoane.

 

 

 

Pentru informatii suplimentare va rugam sa contactati pe Rodica Okani, Asistent Media, OIM,  tel: 23 29 40 (ext. 131), e-mail: rokani@iom.int, www.iom.md