O CONFERINTA INTERNATIONALA PRIVIND RESPONSABILITATEA SOCIALA CORPORATIVA S-A DESFASURAT LA CHISINAU



In jur de o suta de reprezentanti ai companiilor nationale si internationale, ai guvernului central si local, ai comunitatii diplomate si a donatorilor, precum si mass-media au participat azi la conferinta internationala privind Responsabilitatea Sociala Corporativa (RSC) pentru Moldova, transmite DECA-press, cu referinta la un comunicat al organizatorilor.

In deschiderea conferintei, Ambasadorul SUA, Michael D. Kirby a declarat ca €žresponsabilitatea sociala corporativa va constitui o parte integrala a progresului inregistrat de Moldova in viitor. Prin incorporarea practicilor social responsabile, companiile dvs. pot actiona ca niste agenti ai schimbarii, incurajand intreprinderile si institutiile guvernamentale din Moldova sa adopte un comportament etic, sa respecte suprematia legii, sa dea dovada de responsabilitate fata de persoanele vizate si sa tinda spre eficienta."

Potrivit lui Ignacio Artaza, Reprezentant permanent adjunct al PNUD Moldova, companiile private au un rol special de jucat in atingerea Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului in particular in reducerea saraciei, prin generarea de venituri, bunastare si locuri de munca. €žNoi credem ca reteaua Pactului Global lansata de Natiunile Unite in 2006 poate servi ca o platforma pentru dialog si parteneriate ce ar ajuta Moldova sa-si atinga obiectivele de dezvoltare."

Vicepresedintele Companiei Union Fenosa, Silvia Radu a adus mai multe exemple de responsabilitate sociala puse in practica de companie. €žPe plan intern am oferit instructie si educatie in strainatate pentru mai mult de 400 de angajati, ceea ce a contribuit la crearea unui mediu intelectual in tara. Daca vorbim de protectia mediului, incercam sa atragem companiile care presteaza servicii pentru Union Fenosa in activitati precum curatirea Parcului Ciocana. Dar cel mai important rezultat pentru noi rezida in scaderea numarului de traume si decese cauzate de electrocutari, in special la copii, in urma cursurilor de instruire pe care le-am organizat pentru profesori si actiunilor de informare in media privind securitatea energetica."

Vice-presedintele Fundatiei Eurasia pentru Ucraina, Belarus si Moldova, Andrew Wilson, a explicat ca RSC incurajeaza companiile sa vina cu mai multe actiuni voluntare de imbunatatire a calitatii vietii pentru angajati si familiile acestora, precum si a comunitatilor si a intregii societati. €žAstfel, companiile isi asuma responsabilitatea pentru impactul pe care-l au activitatile lor asupra comunitatilor, clientilor, angajatilor, actionarilor si asupra mediului ambiant."

Conferinta a fost organizata de Reprezentanta din Moldova a Fundatiei Eurasia, Camera Americana de Comert din Moldova si Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare din Moldova, si a fost sustinuta financiar de XEROX Moldova (sponsor general), Orange Moldova, EuroCreditBank, KPMG Moldova, Coca-Cola, Rompetrol Moldova, BioProtect, Union Fenosa, Glass Container Company, Leogrand Hotel and Convention Centre.

 

Sursa: DECA-press