MOLDOVA: SUNT NECESARE MASURI URGENTE PENTRU A PUNE PUNCT TORTURII SAU ALTOR MALTRATARI



AMNESTY INTERNATIONAL
COMUNICAT DE PRESA


Indexul AI: EUR 59/006/2007 (Document public)
Serviciul de stiri nr.: 194

Data embargoului: 23 octombrie 2007 00:01 GMT


Tortura si maltratarea in Republica Moldova sunt in continuare larg raspandite si au un caracter sistemic in pofida unor pasi legislativi initiali intreprinsi de catre guvern pentru a schimba practicile politiei in scopul eradicarii acestor fenomene, a declarat astazi Amnesty International in ultimul sau raport «Moldova. Tortura si maltratarea: "Doar e normal"».

"Desi au fost intreprinse eforturi pentru armonizarea legislatiei cu standardele internationale si europene, practica si atitudinile raman in urma. Bataile si abuzul detinutilor raman a fi ceva normal. Caile pentru recuperare raman in continuare blocate. Lipsa de transparenta naste impunitate," a spus Heather McGill, cercetatorul pentru Moldova din partea Amnesty International.

"Faptul ca din 2005 Curtea Europeana a Drepturilor Omului a considerat in opt decizii ca Moldova a incalcat dreptul oamenilor de a nu fi supusi torturii si maltratarii, patru dintre care au fost anuntate in 2007, releva necesitatea unor masuri rapide si ferme. Guvernul trebuie sa actioneze acum pentru a eradica tortura o data si pentru totdeauna."

Serghei Gurgurov de douazeci si opt de ani a fost batut in fiecare zi incepand cu 25 octombrie si pana la 3 noiembrie 2005 cand a fost eliberat pe cautiune. In aceasta perioada el era dus serile si in pauza de masa la birourile serviciului operativ de la etajul doi al sediului de politie, si torturat. Ofiterii de politie il loveau pe coloana vertebrala si ii aplicau socuri electrice pe corp. Ofiterii de politie din sectorul Riscani din ChisinÇŽu incercau sa-l determine sa marturiseasca o serie de furturi de telefoane mobile. Serghei Gurgurov a ramas invalid in urma torturii si maltratarii la care a fost supus de catre politie.

A.B. a fost batut de catre trei ofiteri de la Departamentul Securitatii al Ministerului Afacerilor Interne, unul dintre care l-a batut cu catusele si altul il batea cu o bata de cauciuc. Se presupune ca ofiterii erau asistati de catre asistentul medical al centrului de detentie care ii tinea picioarele si isi exprima regretul ca aparatul cu socuri electrice nu functiona. A.B. refuza sa depuna marturie falsa impotriva unui prieten care era politist si care a fost tinut in detentia politiei de la 25 februarie pana la 17 iulie 2006 sub acuzatie de furt. El a declarat Amnesty International: "E doar normal sa fii batut de politie. Eu m-am gandit: €žEi bine, ma vor bate si apoi ma vor elibera."

Cerinta de a aduce detinutii inaintea unui judecator cat de curand posibil dupa arestare este o garantie foarte importanta pentru protectia drepturilor fundamentale ale detinutilor, din motiv ca astfel este inlaturata puterea absoluta asupra unui detinut pe care oficialii ar putea sa o exercite si exploateze. Judecatorii trebuie sa se asigure ca in fiecare caz detentia este legala si necesara si trebuie sa solicite investigarea oricarei dovezi de tortura sau maltratare, si sa dispuna eliberarea daca detentia este ilegala, sau daca este nevoie de tratament medical. Totusi, organizatia Amnesty International este preocupata de faptul ca judecatorii nu fac tot ce le sta in putinta pentru a proteja drepturile detinutilor si pentru a preveni tortura si maltratarea.

Amnesty International este preocupata si de faptul ca Procuratura Generala nu intreprinde suficiente masuri pentru a combate impunitatea pentru actele de tortura. Ratele scazute de condamnare a ofiterilor de politie, dificultatile pe care le intampina victimele la inaintarea plangerilor si nereusita Procuraturii Generale de a efectua investigatii prompte, riguroase, independente si impartiale, inseamna ca multi din cei care aplica maltratarea si tortura nu sunt adusi in fata justitiei si victimele raman fara recuperare si despagubiri.

Amnesty International face apel la guvernarea Moldovei de a oferi mai multe garantii impotriva torturii si a maltratari in custodia politiei, cum ar fi:

  • Reducerea perioadei de detentie inainte de prezentarea in fata unui judecator de la 72 de ore la 24 ore;
  • Examinari medicale confidentiale obligatorii la aducerea in locurile de detentie;
  • Asigurarea desfasurarii interogarilor in camere speciale de interogare;
  • Investigatii prompte, riguroase, independente si impartiale ale tuturor acuzatiilor de tortura sau maltratare;
  • Suspendarea, cu mentinerea platii integrale a salariului, a ofiterilor de politie pentru durata de investigatie pentru acte de tortura sau maltratare;
  • Stabilirea unui mecanism independent care sa dispuna de toate resursele necesare pentru investigarea tuturor acuzatiilor de tortura sau de maltratare aduse ofiterilor organelor de drept, precum si a unui organ eficient si independent pentru desfasurarea monitorizarii tuturor institutiilor de detentie.

"Implementarea unor asemenea masuri de protectie va ajuta la inlaturarea diferentei dintre intentiile declarate ale guvernului si realitatea in tara. Politia trebuie sa se schimbe in asa fel incat sa fie bazata pe principiile legalitatii, ale drepturilor omului si echitatii sociale, indepartandu-se de modelul de investigatii bazat in mare parte pe declaratii de recunoastere a vinovatiei. Altfel, vechile practici de utilizare a torturii si a maltratarii vor persista," a spus Heather McGill.

Context

Informatia din acest raport a fost colectata din interviuri cu victime, avocati, organizatii non-guvernamentale (ONG-uri) si oficialii guvernamentali. Reprezentantii Amnesty International au efectuat doua vizite de cercetare in Moldova in martie si iulie 2007 si au vizitat institutiile de detentie din Chisinau, Comrat, Taraclia, Ocnita, Edinet, Orhei si Straseni. Raportul nu include nici un caz din auto-proclamata Republica Moldoveneasca Nistreana (Transnistria). Motivul nu este insa lipsa torturii si maltratarii in Transnistria, ci o mai mare reticenta a locuitorilor Transnistriei de a raporta cazuri de tortura si maltratare, din cauza lipsei o­nG-urilor ce activeaza in acest domeniu si a unui nivel scazut de constientizare in randul avocatilor. In raportul elaborat in urma unei vizite in Transnistria in 2000, Comitetul European pentru Prevenirea Torturii si a Tratamentelor sau Pedepselor Inumane sau Degradante (CPT) a declarat ca "un numar semnificativ de persoane private de libertate intervievate de catre delegatia CPT au afirmat ca au fost maltratate de politie".

Vezi: Moldova: Tortura si maltratarea: "E doar normal", Indexul AI: EUR 59/002/2007, http://web.amnesty.org/library/index/engeur590022007

Document Public
****************************************

Pentru informatii suplimentare va rugam sa luati legatura cu oficiul de presa al Amnesty International din Londra, Marea Britanie, la +44 20 7413 5566

Amnesty International, 1 Easton St., Londra WC1X 0DW. web: http://www.amnesty.org/

Pentru ultimele noutati din domeniul drepturilor omului, vizitati: http://news.amnesty.org/