PERSOANELE CU STATUT DE REFUGIAT DIN MOLDOVA INTAMPINA GREUTATI LEGATE DE INTEGRAREA LOR SOCIALA



Persoanele cu statut de refugiat in R. Moldova intampina greutati semnificative legate de integrarea lor sociala, iar modul in care sunt tratati si starea in care se afla refugiatii nu corespund normelor legislative nationale si nici celor internationale din domeniu, se arata intr-un comunicat al Comitetului Helsinki pentru Drepturilor Omului din Moldova (CHDOM).

La Clinica Juridica a Comitetului Helsinki pentru Drepturile Omului din Moldova a fost inregistrat un sir de petitii din partea refugiatilor care locuiau in Centrul de plasare provizorie pentru refugiati. Petitionarii se plang pe actiunile legate de evacuarea a opt familii de refugiati si de tergiversarea in eliberarea actelor de identitate si legalizare a aflarii lor pe teritoriul R. Moldova, ceea ce conduce la limitarea sau violarea a unui sir de drepturi ale acestora, iar lipsa documentelor de calatorie limiteaza esential dreptul la libertatea de circulatie. Potrivit organizatiei, toate acestea produc impact negativ asupra integrarii refugiatilor in noul mediu social si reprezinta impedimente in exercitarea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale in raport cu persoanele cu statutul de refugiat, solicitant de azil sau beneficiari de asistenta umanitara.

O alta problema este legata de lipsa actelor de identitate si, in special, a pasapoartelor internationale ale refugiatilor.

CHDOM atrage atentia si asupra problemei persoanelor intern deplasate. In acest sens, se mentioneaza ca in RM nu exista nici un organ statal care s-ar ocupa de situatia acestor persoane. De asemenea, statul nu i-a in considerare situatia instabila din regiunea transnistreana, care creeaza noi valuri de persoane intern deplasate, a caror soarta pe teritoriul aflat sub jurisdictia R. Moldova nu este clara.

CHDOM considera ca ar fi binevenita, cel putin, crearea unei subdiviziuni in cadrul Biroului de Migratie si Azil care s-ar ocupa de acest gr up de persoane si care le-ar putea acorda toata asistenta necesara reabilitarii lor sociale. De asemenea, Comitetul se pronunta pentru crearea unei comisii mixte, alcatuita din reprezentanti ai structurilor guvernamentale si ai societatii civile, pentru efectuarea unui control complex, pentru a stabili cauza aparitiei situatiilor si a elabora masuri de depasire a acestora.


In prezent in R. Moldova sunt documentati cu permise de sedere circa 12,5 mii persoane.

Sursa: Info-Prim