SOCIETATEA CIVILA DIN TRANSNISTRIA ESTE SLAB DEZVOLTATA SI ARE UN CHARACTER NESEMNIFICATIV



Societatea civila in TransnistriaSocietatea civila din Transnistria ramane deocamdata inca foarte slab dezvoltata si izolata si are un caracter nesemnificativ, a declarat miercuri, 24 octombrie, in cadrul unei conferinte de presa Alexandru Bucataru, conducatorul Departamentului ONG din cadrul Centrului de Resurse si Dezvoltare pentru Transnistria (CRDT), care a implinit un an de activitate.

In acelasi timp, Bucataru a declarat ca societatea civila existenta manifesta dorinta si potential de dezvoltare pana la nivelul in care ar fi capabila sa genereze anumite schimbari. Incurajarea acestei dezvoltari poate fi efectuata prin intensificarea relatiilor de parteneriat cu colegii de pe malul drept al Nistrului si implicarea acestora in proiecte de colaborare regionala si continentala, a mentionat sursa citata.

Potrivit lui, ar fi necesara finantarea continua si sporita a grupurilor de initiativa si a ONG-urilor din regiune. Granturile trebuie sa fie mici, orientate spre ON G-urile comunitare. Aceasta ar putea constitui o posibilitate pentru atragerea de fonduri si implementarea unor proiecte, dar si o testare a credibilitatii ONG-urilor din regiune.

Departamentul ONG a organizat 10 seminare tematice, la care au participat 185 persoane si a fost oferita consultanta individuala unui numar de 22 ONG-uri si grupuri de initiativa in domenii precum elaborarea cererii de finantare; managementul proiectelor; proceduri de raportare in cadrul proiectelor, etc.

Teodora Gheorghita, a spus ca Departamentul Juridic CRDT, pe care il conduce, in decurs de un an a desfasurat 5 seminare tematice, la care au participat 93 de persoane din 14 localitati ale regiunii transnistrene si a oferit asistenta juridica gratuita in peste 250 de cazuri. Ea a mentionat teama locuitorilor regiunii de a initia proceduri legale privind apararea drepturilor lor. Unii beneficiari ai serviciilor CRDT refuza utilizarea mijloacelor legale de aparare a drepturilor, indicate in cadrul consultatiilor oferite de expertii CRDT, din cauza amenintarilor, intimidarilor la care unt supusi sau renunta la aceasta procedura fiind €žavertizati" de rudele care se tem de eventuale acte de razbunare din partea autoritatilor din regiune. In aceste conditii, Gheorghita a declarat ca este necesara activizarea societatii civile si a autoritatilor constitutionale, in ceea ce priveste informarea si educarea locuitorilor regiunii transnistrene privind drepturile omului si modalitatea corecta de aparare a lor.

Crearea si activitatea CRDT este un proiect implementat de Asociatia Promo-Lex cu sprijinul financiar al National Endowment for Democracy. CRDT isi are sediu la Cosnita, raionul Dubasari si isi va continua activitatile si in urmatoarele 12 luni.

Sursa: Info-Prim Neo