SEDINTA CLUBULUI DE INVESTIGATII



In R. Moldova exista un singur dosar penal intentat pe un caz de spalare a banilor in care a fost pronuntata deja o sentinta judiciara, alte cateva cazuri fiind cercetate in prezent de organele de justitie, s-a mentionat vineri, 19 octombrie, in cadrul sedintei Clubului jurnalistilor de investigatie. Sedinta a fost organizata de Centrul de Investigatii Jurnalistice (CIN), in calitate de expertii fiind invitati reperezentanti ai Serviciului pentru prevenirea si combaterea spalarii banilor (SPCSB) din cadrul Centrului pentru Compaterea Crimelor Economice si a Coruptiei (CCCEC) si ai Centrului de analiza si prevenire a coruptiei (CAPC).

Mihai Gofman, director adjunct al SPCSB, a explicat numarul mic de cazuri ajunse in judecata prin faptul ca R. Moldova nu este un teren propice pentru derularea unor tranzactii de amploare de spalare de bani, acest lucru datorandu-se, potrivit oficialului CCCEC, viabilitatii legislatiei nationale si eficientei mecanismelor de reglementare, prevenire si control. Potrivit lui M. Gofman, noua Lege cu privire la prevenirea si combaterea spalarii banilor si finantarii terorismului (adoptata in iulie 2007 si intrata in vigoare in septembrie 2007) este conforma standardelor internationale in domeniu si corespunde realitatilor economice. Legea, expertizata de COE si FMI, stabileste criterii mai clare cu referire la institutiile obligate sa prezinte rapoarte pentru prevenirea fenomenului de spalare a banilor si finantarii terorismului, fiind inlaturate ambiguitatile prezente in actul legislativ anterior. Lista entitatilor raportoare a fost completata semnificativ, in prezent nu doar institutiile financiare fiind obligate sa prezinte rapoarte, ci si auditorii, notarii, avocatii si alte persoane fizice si juridice care gestioneaza fluxuri banesti.

Pe de alta parte, expertii CAPC constata ca noul act legislativ are mai multe deficiente si nu aduce imbunatatiri calitative sesizabile legii anterioare (aprobata in 2001 si modificata in 2003). Potrivit Cristinei Cojocaru, expert al CAPC, raportul de expertiza efectuat de Centru concluzioneaza ca noul act legislativ este afectat considerabil de riscuri de coruptibilitate, este prea generalist, contine norme de trimitere si de blancheta in abundenta, utilizeaza exprimari prea vagi si lasa loc de interpretari. Legea nu specifica obligatiunile concrete ale entitatilor raportoare. Totodata, legea ofera autoritatilor publice responsabile de supraveghere atributii excesive de reglementare, control si sanctionare. Acest cumul de prerogative creeaza pericole de coruptibilitate, a subliniat Cristina Cojocaru.

In replica, M. Gofman a mentionat ca o lege nu poate fi prea voluminoasa, reglementarile detaliate riscand sa faca dificila intelegerea ei. Potrivti functionarului CCCEC, in baza noii legi vor fi adoptate acte normative specifice, care vor fi expertizate, evitandu-se astfel aplicarea lor unilaterala. Ca exemplu, M. Gofman a mentionat proiectul Ghidului tranzactiilor suspecte, aflat in prezent in proces de avizare.

Raportul SPCSB pentru 2006 arata ca in 2006 au parvenit in total informatii despre peste 7,2 milioane de operatiuni suspecte, limitate sau cumulative. Potrivit lui M. Gofman, dupa prelucrarea acestora de catre sistemul informational special al institutiei au fost efectuate circa 900 de investigatii operative. Ca rezultat, 37 de tranzactii suspecte au fost suspendate, doua companii de constructii (intre care una care a avut atributie la reconstructia Memorialului «Eternitate» din Chisinau) au ramas fara licente, alte cazuri au fost diferite organelor de urmarire penala. M. Gofman a specificat ca 80% din activitatea SPCSB o constituie actiunile de prevenire a spalarii banilor.

Fiind intrebat despre posibilitatea derularii unor tranzactii de spalare de bani prin intermediul institutiilor financiare din Transnistria, M. Gofman a mentionat ca din 2004 SPCSB monitorizeaza toate tranzactiiler efectuate prin sistemul bancar al rmn. Exista insa unele tranzactii derulate direct de subiecti economici din Transnistria cu banci din Rusia, care sunt mai dificil de urmarit, a precizat directorul adjunct al SPCSB.

Clubul Jurnalistilor de Investigatie fuctioneaza ca un club de discutii din aprilie anul curent.

 

10 octombrie 2007

Centrul de Investigatii Jurnalistice

http://www.investigatii.md/

Pentru intrebari suplimentare apelati la: 220844, 921344,

e-mail centrul_de_investigatii@yahoo.com, info@investigatii.md