LIPSA PROCESULUI ECHITABIL SI MALTRATAREA SUNT INCALCARI FRECVENTE DE CARE SE PLANG DETINUTII



Lipsa unui proces echitabil, fabricarea dovezilor si maltratarea sunt cele mai frecvente incalcari de care se plang detinutii, sustin juristii Ligii pentru Apararea Drepturilor Omului (LADOM).

In urma vizitelor efectuate in penitenciare si examinarii petitiilor receptionate de la detinuti si rudele acestora, juristii Centrului de Asistenta Juridica pentru Detinuti din cadrul LADOM au acordat asistenta juridica in diverse aspecte. In special, acestea sunt legate de dreptul penal si procedura penala, dreptul locativ, dreptul familiei, dreptul civil si protectia sociala.

Alte incalcari de care se plang detinutii sunt discriminarea, maltratarea de catre colaboratorii organelor de politie, lipsirea ilegala de libertate, tratamentul inuman. Juristii sunt solicitati sa asiste la completarea cererilor catre CEDO in care detinutii se plang de incalcarea acestor drepturilor.

In perioada februarie-septembrie 2007, juristii Centrului au examinat 436 de petitii parvenite de la detinuti si rudele acestora. In activitatea Centrului sunt antrenati juristi care isi desfasoara activitatea in teritoriu in orasele Balti, Cahul, Comrat si Chisinau.

Activitatea Centrului este sustinuta de Comitetul Helsinki din Suedia(SHC).

Sursa: Basa Press