A FOST LANSAT UN STUDIU DESPRE POLITICILE DE TINERET IN REPUBLICA MOLDOVA



Politici de Tineret"Tinerii reprezinta o forta uriasa. Datorita capacitatilor intelectuale si puterii de a se mobiliza rapid, ei sunt motorul schimbarilor sociale, economice si politice din intreaga lume. Dar, in ce masura energia tinerilor din Moldova este concentrata la dezvoltarea tarii in care locuiesc? Cum structurile statului implica tinerii la constructia viitorului €žcoltului de rai" Republica Moldova? Cum sunt valorificate resursele tinerilor? "

Aceast text nu reprezinta un extras dintr-un eseu despre rolul tinerilor, ci o parte din introducerea cercetarii "Politici de tineret in Republica Moldova: realitati si perspective", elaborat recent de catre Ziarul nr. 1 pentru Tineri "Asta DA".

In primul capitol al cercetarii, se defineste conceptul youth policy si se explica diferenta de sens dintre termenele "politica de tineret" si "politici de tineret". In capitolul II sunt examinate politicile de tineret din Moldova, prin prisma analizei cadrului legal, institutiilor din domeniul tineret si a bugetului de stat alocat pentru initiativele tinerilor. In contextul aspiratiilor europene ale Moldovei, i n capitolul III sunt prezintate si analizate rolul institutiilor Europene in formularea si dezvoltarea politicilor de tineret la nivel european.

"Mi-am propus sa trec in revista evolutia politicilor de tineret in Republica Moldova din 1999 si pa na in prezent, avand la baza trei indicatori de evaluare: (1) legislatia si documentele cheie din domeniul tineret, (2) actorii politicii de tineret si (3) bugetul alocat pentru actiuni de tineret ", remarca Tudor Darie, autorul cercetarii "Politici de tineret in Republica Moldova: realitati si perspective".

In finalul studiului, autorul recomanda cercetarea continua a domeniului tineret, necesitatea cresterii bugetului de stat pentru actiunile de tineret, consolidarea capacitatilor sectorului neguvernamental de tineret, revizuirea legislatiei din domeniul tineret si aducerea ei in concordanta cu legislatia europeana, monitorizarea implementarii strategiilor raionale si a strategiei nationale pentru tineret.

Studiul poate fi descarcat de pe www.astada.md sau poate obtinut in original la adresa redactiei Ziarului nr. 1 pentru Tineri €žAsta DA" de catre lucratorii de tineret din agentiile de stat din domeniul tineret si organizatiile neguvernamentale de tineret de la nivel local si national, inclusiv abonatii ziarului. Pentru detalii: redactia@astada.md, +373 22 843188.

Sursa: UNIMEDIA