SOCIETATEA CIVILA SOLICITA GUVERNULUI SA NU REPARTIZEZE CLIENTELAR FONDURILE PROGRAMULUI



Societatea civila solicita Guvernului sa nu repartizeze clientelar fondurile americane, alocate pentru activitati care ar reduce coruptia si ar spori calitatea serviciilor publice din R. Moldova in cadrul Programului preliminar de tara al Fondului "Provocarile Mileniului".

Presedintele Uniunii Jurnalistilor, Valeriu Saharneanu a declarat in cadrul ceremoniei oficiale de lansare a etapei de implementare a Programului de tara, ca incepand cu anul 2001, guvernarea comunista nu vrea sa colaboreze si nu vrea sa auda de jurnalistii care promoveaza presa independenta.

Potrivit lui Saharneanu, societatea civila vrea ca acest program sa aiba eficienta. Uniunea Jurnalistilor este disponibila sa participe si solicita ca fondurile sa nu fie repartizate prin guvernare catre organizatiile clientelare.

Acest program demonstreaza vointa si disponibilitatea Guvernului de a se reforma, in general, si de a imbunatati indicii R. Mold ova la capitolul prevenirii si combaterii coruptiei, in particular, a declarat prim-viceprim-ministrul Zinaida Greceanai. Totodata, Greceanai nu a putut spune in cat timp R. Moldova va avea o Lege cu privire la responsabilitatea actului guvernarii.

Coruptia este obstacolul principal in dezvoltarea R. Moldova, care nu permite atragerea investitiilor si diminueaza increderea in institutiile publice, a declarat ambasadorul SUA in R. Moldova, Michael D. Kirby.

Potrivit diplomatului american, R. Moldova s-a angajat sa realizeze reforme de prevenire a coruptiei, iar SUA sa o sustina in acest proces. In cazul in care tara va implementa cu succes programul preliminar, ar putea beneficia ulterior de milioane de dolari. Statele Unite vor monitoriza in fiecare an procesul si, daca indicele coruptiei se va inrautati, programul va fi suspendat.

Programul preliminar de tara al R. Moldova in cadrul programului SUA "Provocarile Mileniului" are un bug et de 24,7 milioane dolari si urmeaza sa fie implementat de Agentia pentru Dezvoltare Internationala a Statelor Unite (USAID) timp de doi ani. Guvernul R. Moldova s-a obligat sa intreprinda reforme in cinci domenii distincte - consolidarea capacitatilor sistemului judecatoresc de prevenire si combatere a coruptiei, consolidarea capacitatilor de monitorizare a societatii civile si mass media, prevenirea si combaterea coruptiei in sistemul de deservire medicala, in organele fiscale, vamale si de politie, precum si reformarea Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice si Coruptiei.

Sursa: Info-Prim Neo