ZECE ZIARE ALE TINERILOR DIN TRANSNISTRIA AU BENEFICIAT DE CONSULTANTA LOCALA



Centrul Tinarului Jurnalist din Moldova a realizat 10 consultante locale pentru ziare create de tineri in regiunea transnistreana.

In perioada martie- septembrie 2007, CTJM a oferit consultante locale tinerilor jurnalisti de pe malul sting al Nistrului. Subiectele consultantelor au fost solicitate de catre echipele redactionale in concordanta cu necesitatile acestora. Au beneficiat de aceste cursuri de instruire ziarele "Golos Maladeji" din Crasnoe, "Balishaia Peremena", Ternovca, "School Times", Malaesti, "Pacalene Delta", Dubasari, ziarele "Constelatie" si "Next" din Tiraspol, "Nashe Vesti", Parcani, ziarele scolare din Chitcani si scoala nr. 18 din Tirasopl, "Aspect" din Cosnita.

In cadrul consultantei locale la ziarul "Next" a fost elaborat conceptul de ziar, strategia de motivare a cititorilor, iar reporterii au fost instruiti cum sa aleaga subiecte de articole atractive. Tinerii jurnalisti de la "Nashe Vesti" au identificat modalitati de finantare a ziarului si de colaborare cu agentii economici din localitate.

"Pacalenie Delta" a stabilit modalitati de atragere a noilor mebri in echipa redactionala si de asigurare a continuitatii ziarului. Genurile presei, impartirea responsabilitatilor in redactie, dezvoltarea si realizarea planului de lucru pentru asigurarea periodicitatii ziarului au fost subiecte abordate in cadrul consultantei la ziarul "Golos Maladeji".

Cele zece consultante locale fac parte din proiectul "Tinerii din Transnistria au ce spune" implementat de catre CTJM cu sustinerea financiara a Ambasadei SUA in Moldova, care are drept scop fondarea si dezvoltarea presei tinerilor in Transnistria. Tot in cadrul acestui proiect au mai fost realizate seminare de instruire, sedinte lunare, vizite de studiu la organizatiii media din Chisinau si Transnistria.


Viorica Chelban