A FOST LANSAT PROIECTUL "REFLECTAREA FENOMENULUI CORUPTIEI IN MASS MEDIA"



coruptiacij.jpgCentrul Independent de Jurnalism (CIJ) lanseaza, in luna octombrie 2007, un nou proiect de monitorizare a presei intitulat €žReflectarea fenomenului coruptiei in mass media". Proiectul, care va incepe in luna octombrie 2007, se inscrie in sirul de activitati desfasurate in cadrul componentei Consolidarea Capacitatii de Monitorizare a Societatii Civile din Moldova a Programului Preliminar de Tara pentru Moldova al Corporatiei Provocarile Mileniului. Programul Preliminar de tara, prevazut pentru o perioada de doi ani, prevede acordarea a 24,7 milioane de dolari in vederea reducerii fenomenului coruptiei in sectorul public prin implementarea reformelor si politicilor relevante.

Noul proiect al CIJ isi propune sa sporeasca rolul mass media in promovarea unei guvernari democratice, a transparentei economice si a responsabilitatii guvernului in combaterea coruptiei. Prin acest program extensiv de monitorizare, organizatorii proiectului isi propun sa contribuie la eforturile de combatere a coruptiei desfasurate de structurile guvernamentale si neguvernamentale; sa analizeze modul in care mass media reflecta fenomenul coruptiei si actiunile intreprinse intru combaterea acestuia si sa incurajeze reprezentantii mass media sa respecte standardele jurnalismului de calitate.

Proiectul, cu o durata de 15 luni, prevede monitorizarea zilnica a presei si elaborarea lunara a rapoartelor de monitorizare, care vor fi facute publice. Monitorul Mass Media al Reflectarii Coruptiei, produs pe baza unei metodologii de monitorizare cantitativa si calitativa international acceptate, urmeaza sa prezente un tablou clar al standardelor profesionale din domeniul jurnalistic din Moldova si sa contribuie la consolidarea capacitatii mass media de a aborda profesionist problemele sociale dificile, in special coruptia. Operatorii care vor monitoriza presa vor fi instruiti de o echipa de experti din care face parte si Rastislav Kuzel, presedintele Asociatiei civile MEMO 98 din Slovacia.

Programul Consolidarea Capacitatii de Monitorizare a Societatii Civile din Moldova este finantat de Guvernul SUA prin intermediul Corporatiei Provocarile Mileniului si este administrat de Agentia SUA pentru Dezvoltare Internationala (USAID). Programul este implementat de Academia pentru Dezvoltare Educationala (AED), organizatie americana, cu sustinerea tehnica din partea Consiliului pentru Cercetari si Schimburi Internationale (IREX).

 

Sursa: http://www.ijc.md