VIZITA DE STUDIU. MALURI DE NISTRU!



Un grup de tineri jurnalisti, impreuna cu echipa Centrului Tanarul Jurnalist din Moldova (CJTM) au mers duminica, 16 septembrie curent, intr-o vizita de studiu in Transnistria. In program a fost inclusa intalnirea cu Grigore Volovoi, redactor-sef al ziarului independent "Novaia Gazeta" si director al postului de radio "Novaia Volna" din or. Tighina. Activitatea data face parte din cadrul proiectului "Tinerii din Transnistria au ce spune", implementat de CTJM, cu sustinerea financiara a Ambasadei SUA in Moldova.

Grigore Volovoi: "Cititorul este Dumnezeul nostru"


Duminica, intr-o zi frumoasa de toamna, cu mult soare, ne-am deplasat spre Transnistria. Toti eram curiosi sa cunoastem situatia "din partea stanga a Nistrului", interesati de cum activeaza mass media nistreana, sa-l cunoastem pe Grigore Volovoi, pe care presa noastra il descrie ca pe un "erou" pentru faptul ca face tot posibilul sa scota de sub tipar un ziar independent intr-o lume unde orice miscare este controlata de un regim totalitar regimul Smirnov. Si nu in ultimul rand, eram foarte curiosi sa vedem daca ne "vom strecura" prin vama separatista. Si, iata, ca am avut noroc!


Intalnirea mult asteptata a avut loc in incinta redactiei ziarului "Novaia Gazeta".


Redactorul-sef al saptamanalului independent "NG" ne-a intalnit cu mare bucurie, dar si cu o speranta in ochi. In ochii lui am observat o licarire, o speranta ca intalnirea noastra va fi un pas spre aplanarea conflictului dintre R. Moldova si Transnistria, o apropiere dintre mass-media de la noi si cea de la ei, o legatura dintre prezentul de azi si viitorul de maine.


Pentru cei care nu stiu, ziarul "Novaia Gazeta"(NG) este un saptamanal independent, de formatul A3, contine 4 pagini de informatie, noutati, materiale analitice, divertisment, plus un supliment publicitar "Stroica i Remont".


"Ziarul nostru rezista in timp datorita vanzarilor ziarului, plasarii publicitatii si a economiilor facute pentru tiparirea lui"- isi incepe dl. Volovoi relatarea.


"Pentru a face economii in editarea ziarului, activam dupa o schema elaborata de noi - continua jurnalistul de la NV. Adica, tiparim macheta viitorului numar de ziar nu pe pelicula sau pe hartie de calc, dar pe hartie obisnuita. Astfel, ne costa mai ieftin. Si, pe deasupra, nu influenteaza prea mult asupra pretului cu care se vinde un numar de ziar".


Redactorul-sef al ziarului "Novaia Gazeta" ne-a vorbit despre activitatea ziarului, despre infinita lupta cu autoritatile pentru dreptul de a-si exprima propria viziune asupra realitatii sociale, politice, economice, s.a. si despre faptul cum incearca sa supravietuiasca si "sa tina piept" ziarelor de stat si de partid.


L-am ascultat "cu interes" cum ne povestea despre "indelungata lupta" cu autoritatile pentru a pastra statutul de ziar independent. Ne-a povestit cu mare entuazism si despre postul de radio "Novaia Volna". Postul de radio "NV" retrasmite emisia postului "Love Radio", o emisiune special realizata pentru populatia nistreana de catre "Europa Libera". In timpul zilei transmite la fiecare ora cate 2 minute de stiri, si mai realizeaza saptamanal cateva emisiuni tematice. "Avem o arie de acoperire de 75 % pe teritoriul Transnistriei, adica cuprindem aproape intreaga regiune"- declara Volovoi.


Despre colaborarea tinerilor cu ziarul si postul de radio pe care le conduce, ne-a spus ca "Colaboram cu tinerii care au ce spune si doresc fara frica sa spuna ceva"! "Ziarul "NG", - isi aminteste Volovoi, din 2003-2004, a elaborat si a scos la tipar un supliment destinat tinerilor, care facea parte dintr-un proiect finantat de Ambasada SUA. Suplimentul continea numai informatii de divertisment si utile tinerilor. Din pacate, acest supliment a rezistat atat cat a durat proiectul. Dupa aceea nu am mai avut finante cu care sa-l editam si am renuntat la idee".


S-a pierdut pentru putin timp printre visele d-lui, printre aspiratii de viitor, si ne vorbea despre libertatea de exprimare, despre echidistanta, despre posibilitatea de a scrie in ziarul "NG" tot ce gandesti, fara restrictii, fara cenzura. Insa dupa cateva secunde si-a revenit din "toata ameteala" si s-a intrebat, parca singur pe sine: ce fel de presa libera poti avea intr-o societate bolnava de primitivism sovietic, careia i "se spala creierii" cu nostalgia pentru o societate care a disparut de pe mapamond odata cu caderea Imperiului Sovietic?


Dupa ce ne-am despartit de dl. Grigore, am vizitat orasele Tighina si Tiraspol. Am vizitat monumentele istorice, dar, ca sa vedeti, ca in afara de monumentul lui Lenin, care e amplasat in fata Casei Guvernului transnistrean, tancuri, militari, nu am putut vedea nimic altceva.


Cand am dorit sa vedem vestita Cetatea de la Tighina, ne-am intalnit cu un gard infinit, in spatele caruia se ascund fortele armate separatiste. Am putut admira privelistea numai de departe, din microbuzul cu care ne deplasam spre casa.


Ne-am intors spre seara, cu un gust amar. Aveam senzatia ca de dimineata ne-am urcat in "masina timpului" si am calatorit in trecut cu vreo 15-20 ani. Am gasit o societate care nu numai ca se lasa influentata de sistem, dar care nici nu vrea sa auda de o alta lume, decat cea in care traieste.


Am coborat din "masina timpului"


Pavlov Mariana


Mentiune CTJM: Vizita a avut loc in cadrul proiectului "Tinerii din Transnistria au ce spune", finantat de Ambasada SUA in Republica Moldova.

 

Sursa: www.ctj.md