SUPORT PENTRU DEZVOLTAREA SERVICIILOR COMUNITARE DE TIMP LIBER PENTRU COPII



Circa 50 de adolescenti vor participa in perioada 20-23 septembrie 2007, la Chisinau, la Scoala de Toamna pentru Animatori de la Egal la Egal care vor fi implicati in dezvoltarea serviciilor comunitare de timp liber pentru copiii din gimnazii internat si pentru semenii lor din comunitate.

Evenimentul are drept scop instruirea si pregatirea acestor tineri din cele 5 comunitati implicate in proiect, Bender, Varnita (Anenii Noi), Cazanesti (Telenesti), Carpineni (Hincesti), Cahul, pentru dezvoltarea serviciilor comunitare de timp liber pentru copiii din gimnazii internat si pentru semenii lor din comunitate conform intereselor si necesitatilor acestora.

Invitati la Scoala de Toamna sunt fete si baieti din gimnazii internat si din scolile din comunitate, voluntari din centrele comunitare si profesionisti selectati din comunitate. Toti vor forma echipe de Animatori de la egal la egal si in cadrul Scolii de Toamna vor invata sa creeze/dezvolte servicii de timp liber (ateliere foto/video, cluburi sportive, scoli de dans, ateliere pentru confectionarea obiectelor de artizanat, etc), in localitatile din care vin, pentru copiii din gimnazii internat si pentru semenii lor din comunitate. De asemenea, acestia vor cunoaste strategii de implicare a copiilor si tinerilor in organizarea activitatilor in cadrul serviciilor comunitare de timp liber. Vor mai exersa deprinderi si comportamente pozitive necesare de transmis semenilor pentru a face fata problemelor cu care se confrunta si pentru integrarea lor sociala reusita.

Dupa formarea si instruirea echipelor, partenerii comunitari implicati in crearea/dezvoltarea serviciilor comunitare de timp liber pentru copiii vor benefcia de echipament si materiale necesare pentru functionarea acestor servicii.

Scoala de Toamna este parte al proiectului Suport pentru dezvoltarea serviciilor comunitare implementat de catre portul Caritas Cehia.ta. Centrul de Informare si Documentare privind Drepturile Copilului din Moldova (CIDDC) in parteneriat cu Ministerul Educatiei si Tineretului si cu suportul financiar al organizatiei CARITAS Cehia (http://www.charita.cz/), din fondurile programului €žDezvoltare prin cooperare" al Guvernului Cehiei.

Scopul proiectului este facilitarea integrarii sociale a copiilor institutionalizati si sporirea participarii lor la prevenirea riscurilor sociale si de sanatate. Activitatile acestui program vin sa completeze eforturile Ministerului Educatiei si Tineretului in procesul de integrare a absolventilor si copiilor institutionalizati prin dezvoltarea unor servicii comunitare de care sa beneficieze si alti copii, tineri in situatii de risc, precum si cadre didactice din comunitate.

Scoala de Toamna se va desfasura la Chisinau, in incinta Institutului Muncii (str. Zimbrului 10), incepind cu 20 septembrie 2007, ora 11.00.

Pentru informatii suplimentare:

Tel. (022) 74 78 13, 74 46 00, 069456708

Aliona Stepan, Viorica Afteni