ICNUR MOLDOVA A ORGANIZAT O SCOALA DE VARA PENTRU TINERI, AXATA PE SUBIECTUL REFUGIATILOR



ICNURReprezentanta Inaltului Comisariat ONU pentru Refugiati (UNHCR) si Societatea pentru Refugiati din Moldova au organizat, al doilea an consecutiv, Scoala de Vara pentru tineri cu genericul "Oricat de diferiti sunt unii fata de altii, un lucru ii uneste pe toti refugiatii: speranta pentru un viitor mai bun si sansa de a-si restabili viata".

La Scoala de Vara au participat, studenti de la diverse institutii de invatamant superior din tara, initiati in cadrul cursurilor universitare in problemele cu care se confrunta refugiatii. Unul dintre obiectivele reuniunii l-a constituit fortificarea cunostintelor si schimbul de informatii si experienta in domeniu.

In acest context dl Sergiu Visterniceanu, Sef adjunct al Directiei Refugiati din cadrul Biroului Migratiune si Azil al Ministerului Afacerilor Interne, a prezentat o comunicare privind activitatea institutiei de profil a statului si a raspuns la numeroasele intrebari adresate de cei prezenti.

Comunicarea Istoricul si activitatile UNHCR in Republica Moldova a fost prezentata, in debutul Scolii de Vara, de catre Dumitru Maxim, lector superior la Facultatea de Jurnalism si Comunicare Publica din cadrul Universitatii Libere Internationale din Moldova.

Vizionarea unui film documentar despre viata refugiatilor din Moldova a fost urmata de activitati interactive cu studentii si de discutii privind problematica refugiatilor si solicitantilor de azil si a copiilor acestora.

ICNURAspectul juridic al subiectului a fost abordat de Oleg Palii, avocat la Centrul de Drept al Avocatilor, iar eforturile sectorului asociativ la solutionarea problemei a fost relevat de Vasile Batcu, director al organizatiei non-guvernamentale "Salvati Copiii" Moldova. Dupa prezentarea organizatiilor, invitatii s-au referit la rolul si importanta ONG-lor care activeaza in folosul refugiatilor referindu-se, inclusiv sub aspect statistic, la evolutia sistemului azilului in Moldova si protectia copiilor. De asemenea au fost relatate numeroase cazuri si probleme de ordin juridic si material cu care se confrunta refigiatii si solocitantii de azil care, cu sprijinul acestor doua organizatii, isi redobindesc drepturile si, in fine, linistea.

ICNURDimensiunea mass-media in reflectarea si solutionarea problemelor cu care se confrunta copii aflati in situatii defavorizate, inclusiv copiii refugiati si parintii acestora, a fost discutata, impreuna cu tinerii, in cadrul sesiunilor moderate de Mihai Guzun, dr. in filologie, conferentiar universitar, si Igor Guzun, lector superior, doctorand, facultatea de Jurnalism si Stiintele Comunicarii, Universitatea de Stat din Moldova, membru al Clubului jurnalistilor ONU din Moldova.

Succesul tuturor activitatilor desfasurate in cadrul Scolii de Vara s-a datorat Ninei Uzicov, profesor de istorie si educatie civica la liceul "Ion Creanga" din Chisinau, si Valentinei Olaru, profesor de istorie si educatie civica la liceul "Lucian Blaga" din capitala.

Alex Popescu, Facultatea de Jurnalism si Comunicare

Publica a Universitatii Libere Internationale din Moldova