Un moldovean la New York si organizatia "Moldova pentru democratie si dezvoltare"



Interviu cu Valentin Dulce (SUA)

Valentin Dulce: In New-York a fost inregistrata oficial o organizatie "Moldova pentru democratie si dezvoltare". Noi cei de la organizatie am aflat ca in listele de vot de la sectia de votare sunt inscrisi doar 700 de moldoveni. In realitate ar fi vreo trei mii. La sectia de votare de la New-York, de la reprezentanta Republicii Moldova pe langa ONU, mai participa si cetatenii moldoveni care au viza de resedinta in alte cateva state din vecinatate. Astfel numarul real al electorilor ar fi 5-6 mii. Noi am protestat non-stop in fata sediului ONU, dupa 5 aprilie. Am anuntat in mod public despre ceea ce s-a intamplat dupa acele alegeri in Piata Marii Adunari Nationale. Am adus la cunostinta opiniei publice cazurile de tortura a tinerilor, de violare a fetelor in comisariatele de politie. Toate aceste le-am inclus intr-un raport pe care l-am prezentat sefilor misiunilor diplomatice acreditate la ONU.

Europa Libera: Ai vorbit despre ce ati facut, lucruri despre care s-a mai vorbit, m-ar interesa daca la aceste alegeri din 29 iulie veti merge la vot?


Valentin Dulce: Sigur ca vom merge la vot si facem tot ce ne sta in puteri sa informam cat mai multa lume. Din discutiile pe care le avem am ajuns mai toti la concluzia ca ne-am cam saturat de situatia in care s-a pomenit Moldova. Noi, cei de peste mari si tari am dori sa ne intoarcem acasa, daca nu definitiv, cel putin sa investim banii pe care i-am castigat peste hotarele tarii. Iar pentru asta trebuie sa fim siguri de stabilitatea afacerilor, caci banul pe care il putem investi ar trebui sa ne aduca profit. In acest rastimp cat moldovenii muncesc in strainatate s-au obisnuit cu un alt mod de gandire, o alta mentalitate. Vazand ca puterea de la Chisinau nu doreste schimbarea, ci mai degraba adanceste stagnarea iata ca aceste alegeri ne ofera o sansa.

Europa Libera
: Mai toti moldovenii de peste hotare vorbesc la Europa Libera despre ravnita schimbare. Cum o intelegeti?

Valentin Dulce
: Deturnarea de la guvernare a regimului communist si a liderului Voronin. Trebuie sa spun ca reprezentantii sectiei de votare de aici, membrii comisiei de circumscriptie nu au facut nimic pentru a anunta cetatenii Moldovei despre ziua votarii, despre locul unde pot veni la alegeri. Motivele pe care le invoca, ca nu au finante. Ne-am vazut nevoiti sa ne asumam noi toate cheltuielile.

 

Europa Libera